Hlavní obsah

Stíhačky ve vzduchu! Poláci letěli do Kataru pod ochranou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letecká tragédie v ruském Smolensku, při níž před dvanácti lety zahynula politická delegace v čele s prezidentem Lechem Kaczynským, je pro Polsko stále živým a bolestným mementem. A zvlášť ve chvíli, kdy Rusko vede válku proti Ukrajině, se Poláci rozhodli vypravit svůj národní fotbalový tým na mistrovství světa do Kataru pod ochranou stíhaček F-16.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Přílet polských fotbalistů do KataruVideo: sntv

 
Článek

Polský tým v čele s kanonýrem Robertem Lewandowským vyrazil na katarskou misi ve čtvrtek. Jen dva dny předtím celý svět rozrušila zpráva o pádu rakety na polské území, která usmrtila dva lidi. A přestože šlo pravděpodobně zbloudilou raketu ukrajinské protiletadlové obrany, Poláci se rozhodli vypravit svůj fotbalový klenot pod ochranou.

Polským reprezentantům se tak naskytl netradiční zážitek, když jim ve vzduchu z kokpitů kynuli elitní stíhači. Jeden pak přímo do kabiny umístil vzkaz „Fotbal nás spojuje", který je heslem polského týmu. „Na jižní hranici Polska nás doprovodily polské ef-šestnáctky. Díky a pozdravy pilotům," uvedl národní tým na svém twitterovém účtu a přidal i video přímo ze vzduchu.

Poláci i přes probíhající ruskou agresi těsně za hranicemi fotbalovým svátkem žijí a pevně věří, že se jejich hráči poprvé od roku 1986 probijí do vyřazovací fáze. Na cestě do Kataru museli po druhém místě v kvalifikační skupině projít dvěma koly baráže - v prvním jim pomohla diskvalifikace Ruska a ve finále pak vyřadili přemožitele českého týmu Švédsko.

Co nabídne Sport.cz během MS ve fotbale?Video: Sport.cz

Ve skupině C se polský tým střetne postupně s Mexikem (22. 11.), Saúdskou Arábií (26. 11.) a na závěr s Argentinou (30. 11.) v čele s hvězdným Lionelem Messim. A celé Polsko se modlí za senzační opakování šampionátu před čtyřiceti lety ve Španělsku, kde jeho fotbalisté skončili třetí. „Tlak od našich fanoušků a celého národa je obrovský," uvědomuje si Lewandowski.

Reklama