Hlavní obsah

Tohle byste se Hitlerovu nacistickému Německu říct neodvážili, obul se bývalý anglický reprezentant do kritiků Kataru

Hodně silné přirovnání, se kterým podle mnohých bývalý anglický fotbalový reprezentant přestřelil. Bývalý hráč Liverpoolu John Barnes se opřel do kritiků zákonů v Kataru, kterým vzkázal, aby přestali poučovat hostitelskou zemi světového šampionátu. Je to podle něj týrání, kterého by se například vůči hitlerovskému nacistickému Německu západní země neodvážily.

Foto: @qatarplus_qa, Twitter

John Barnes na stadionu Liverpoolu.

Článek

Pořadatelská země letošního mistrovství světa ve fotbale je často mnoha zeměmi kritizována za své zákony namířené proti LGBT+ komunitě či za „otrocké" zacházení s migrujícími dělníky, z nichž stovky zemřely při budování zázemí světového šampionátu.

Barnes, bývalý hráč Liverpoolu, se kterým třikrát vyhrál anglický Superpohár, to vidí jinak. Myslí si, že britský pohled na věc je pokrytecký kvůli diskriminaci černochů ve Spojeném království. Řekl to již na začátku tohoto týdne v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Times Radio. Rovněž uvedl, že by lidé měli respektovat kulturu, právo a náboženství Kataru.

V reakci na kritiku jeho výroků se rozhodl svůj názor rozvést skrze sociální sítě. „Samozřejmě, že katarské hodnoty neuznávám, pokud jde o zákony proti homosexuálům. Ale nikdo nemá právo jezdit do cizí země a dělat tam to, co děláme my. My bychom to u nás taky nepřijali," uvedl Barnes.

„Až se znovu rozběhne Premier League, bude BBC vysílat přenosy ze St James' Parku a Etihad Stadium v Manchesteru, když oba tyto kluby vlastní země, jejichž zákony jsou stejné jako katarské?" ptá se. Pak své argumenty ještě vystupňoval.

„Co myslíte, že by Hitler udělal cizincům na stadionu v Berlíně, kdyby dělali to, co se děje v Kataru? Tehdy si to nedovolili, že ne? Ale my můžeme Katar šikanovat, tak to děláme!" napsal devětapadesátiletý bývalý hráč.

Uživatelům na sociálních sítích toto přirovnání přišlo přes čáru, tak se ho na něj zeptali. „Hitler chtěl ovládnout Evropu a my jsme ho ignorovali a nechali ho dělat to, co dělal. Katar nic takového v úmyslu nemá, ale my tam jezdíme a kritizujeme ho?" odpověděl Barnes.

Prý si lidé mají nejprve zamést před vlastním prahem předtím, než začnou někoho kritizovat. Poukazoval na zacházení s černochy ve Velké Británii. „Černoši jsou každý den zastavováni na ulicích. Zastavují je v autech, zatýkají je za to, že jsou černí," uvedl bývalý hráč původem z Jamajky.

„Která země je horší? Země, kde úřady jednají protizákonně proti lidem, když je jejich diskriminace protizákonná, nebo Katar, kde je protizákonné být gay?" dodal na závěr Barnes.

Reklama