Hlavní obsah

Vyřadili jsme největší favority, Modrič patří k nejlepším na světě, jásal chorvatský kouč

Trenér chorvatských fotbalistů Zlatko Dalič po postupu přes Brazílii do semifinále mistrovství světa ocenil týmový výkon svých svěřenců, kteří podle něj vyřadili největší favority na titul. Zejména vyzdvihl brankáře Dominika Livakoviče a kapitána Luku Modriče. Sedmatřicetiletý držitel Zlatého míče za rok 2018 odehrál na rozdíl od osmifinále s Japonskem celý zápas včetně prodloužení a proměněnou penaltou přispěl k vítěznému rozstřelu nad favorizovanými Jihoameričany. Obhájci stříbrných medailí tak nadále mohou snít o další finálové účasti a premiérovém titulu mistrů světa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih čtvrtfinálového utkání MS Chorvatsko - BrazílieVideo: Česká televize

 
Článek

"Je neuvěřitelné, jak skvělé výkony předvádí. Vůbec nebyl unavený. Ptali jsme se ho, ale byl připravený týmu pomoct až do konce. Ukázal, že je jedním z nejlepších hráčů světa," řekl Dalič po utkání na tiskové konferenci.

Záložník Realu Madrid proti Japonsku vydržel na hřišti 98 minut a při penaltovém rozstřelu chyběl. Proti Brazílii se ale Modrič přidal proměněnou penaltou ke spoluhráčům Nikolu Vlašičovi, Luku Majerovi a Mislavu Oršičovi. Na druhé straně naopak minuli Rodrygo s Marquinhosem a Chorvaté zvládli i čtvrtý rozstřel na MS v samostatné historii.

Proti Brazílii k němu přitom nemuselo vůbec dojít. Favorita poslal do vedení na konci prvního prodloužení Neymar, ve 117. minutě ale vyrovnal z jediné chorvatské střely mezi tři tyče střídající útočník Bruno Petkovič. "Kanárci" měli gólových příležitostí podstatně více, všechny ale zneškodnil vynikající Livakovič. Brankář Dinama Záhřeb si připsal 11 zásahů, žádný chorvatský gólman neměl v utkání MS více práce.

Foto: Lee Smith, Reuters

Luka Modrič měl důvod k úsměvům

"Jsme zkrátka bojovníci. Do každého zápasu dáváme maximum, to je náš recept na úspěch," radoval se Livakovič, jenž udržel na šampionátu třetí čisté konto v základní hrací době. "V klíčových momentech byl tím rozdílovým hráčem," pochválil ho Dalič.

Chorvaté debutovali na MS v roce 1998, na turnaji ve Francii získali bronz. Před čtyřmi roky v Rusku došli až do finále a dnes postoupili mezi nejlepší čtyři týmy potřetí v historii. Od roku 1998 byli častěji v semifinále už jen Němci (čtyřikrát). Naopak Brazilci vypadli ve čtvrtfinále počtvrté za posledních pět šampionátů, v semifinále nebyli od roku 2002.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Brazilci nezvládli penaltový rosztřel proti Chorvatsku a jedou domů.

"Po skvělém zápase jsme vyřadili největšího favorita na titul. Výborný výkon od první do poslední minuty. Ukázali jsme všechny vlastnosti, které zdobí Chorvaty - hrdost, odvahu, sebevědomí. Ještě nekončíme, můžeme tady dokázat velké věci," dodal Dalič, jehož tým v Kataru porazil v základní hrací době z pěti zápasů pouze Kanadu.

Reklama