Hlavní obsah

Zklamání a vztek! Hrozí kvůli výhrůžkám rozklad FIFA? Dánsko extrémní krok popřelo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spor o kapitánské pásky s duhovým srdcem, kterými chtěli kapitáni sedmi evropských reprezentací vyjádřit podporu sexuálním menšinám, se na MS v Kataru hodně vyostřil. V hostitelské zemi je homosexualita nelegální a mezinárodní fotbalová federace FIFA vzhledem k tomu barvy z kampaně OneLove zakázala. Sedmička dotčených týmů před hrozícími sankcemi pro hráče couvla, ale přešla i do protiútoku, který do zřejmě nejostřejší roviny dotáhlo Dánsko.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Dánští fotbalisté před premiérovým zápasem na MS v Kataru.

Článek

Kromě něj se záležitost s páskami týká také Anglie, Belgie, Německa, Nizozemska, Švýcarska a Walesu. Hráčům v případě navléknutí zmíněné pásky v zápase hrozila minimálně automatická žlutá karta a i následné tresty od disciplinární komise.

Zástupci německého fotbalového svazu uvedli, že jejich asociace čelila v souvislosti s úmyslem použít v zápasech duhovou pásku „extrémnímu vydírání" a hrozbě „masivními sankcemi". Němci se tak před zápasem s Japonskem uchýlili alespoň k protestnímu gestu, když si těsně před výkopem rukou zakryli ústa.

Ve středu už to vypadalo, že ale celá věc zajde mnohem dál, když řada světových médií na základě výroků představitelů dánského svazu na tiskové konferenci přinesla informaci, že Dánové zvažují vystoupení z FIFA a že společně s nimi mají stejný úmysl i další evropské země.

Senzační zprávu o počínajícím rozkolu v mezinárodním fotbalovém hnutí však sami Dánové záhy korigovali. „Některá média mylně píší o tom, že DBU (Dánská fotbalová unie) vystoupí z FIFA. Nic takového ale na naší tiskové konferenci nezaznělo," dementoval zprávu pro agenturu Reuters tiskový mluvčí dánské reprezentace Jakob Höjer.

„Jsme ale velmi kritičtí a nespokojení a už nebudeme volit současného prezidenta FIFA (Gianniho Infantina). Další kroky budeme diskutovat s našimi kolegy ze severských a jiných evropských zemí," dodal.

Veřejně se ve středu vůči Infantinovi postavil i prezident DBU Jesper Möller a potvrdil, že hlas jeho země současný šéf FIFA určitě nedostane. I když nejspíš půjde jen o symbolický krok.

„Je totiž pouze jeden kandidát. Uvidíme, jestli se objeví ještě nějaký další, na to je ještě čas, ale Dánsko současného prezidenta nepodpoří. Je to mimořádná situace. Nejsem pouze zklamaný, jsem naštvaný. To, že hráči jsou něčemu takovému vystaveni, je nepřijatelné. Musíme na to reagovat," burcoval.

Volby prezidenta FIFA se budou konat 16. března ve rwandské metropoli Kigali. Infantino o víkendu uvedl, že má podporu více než 200 z 211 členských federací. Na zářijové schůzce v Paříži mu ji vyslovil i předseda FAČR Petr Fousek.

Reklama