Hlavní obsah

Zmiz, neumíš se chovat! Kouč i spoluhráči chtěli poslat hvězdu bundesligy z Kataru domů

Na mistrovství světa ve fotbale bojují už jen poslední čtyři týmy. Řada favoritů odjela z Kataru s brekem, někteří hráči však mohli na turnaji skončit ještě v průběhu základních skupin, a ne kvůli zranění. Hvězdička Borussie Dortmund a člen amerického národního týmu Giovanni Reyna měl být poslán domů kvůli svému špatnému chování. Nakonec se tak nestalo až po omluvě a hlasování spoluhráčů, které skončilo 13:12 v jeho prospěch.

Foto: Ebrahim Noroozi, ČTK/AP

Gio Reyna po prohraném osmifinálovém utkání s Nizozemskem.

Článek

Televizní stanice ESPN přišla několik dnů po vyřazení USA Nizozemskem (1:3) s odhalením jména hráče, kterého chtěl reprezentační kouč Gregg Berhalter poslat z Kataru domů. Jedná se o dvacetiletého záložníka hrajícího v německé bundeslize, Giovanniho Reynu.

Ten nefiguroval v základní sestavě ani pro jedno utkání Spojených států na šampionátu, ale odehrál celý druhý poločas osmifinálového zápasu s Nizozemskem. Jeho úsilí během tréninků a v předturnajovém utkání s katarským Al Gharafa SC prý nebylo dostatečné. Zápas prý jen odchodil.

„Jako trenérský štáb jsme nad tím seděli hodiny a přemýšleli, co s tímto hráčem uděláme. Byli jsme připravení mu zarezervovat letenku domů, tak extrémní to bylo," řekl Berhalter na tiskové konferenci po návratu do USA.

Poté však došli k tomu, že si s hráčem ještě jednou promluví a podmínkou pro jeho setrvání bude omluva spoluhráčům. „Musel ale říct víc než jen 'Kluci, omlouvám se,' musel uvést důvod, proč se omlouvá," uvedl kouč.

Sám hráč se k situaci pro ESPN vyjádřil pouze v textové zprávě. „Není důležité, kdo to byl. Důležité je, že skupina měla velmi jasné standardy a byla připravena komunikovat, pokud nebyly plněny. Někdy taková komunikace vede k pozitivním změnám a jasné cestě vpřed," uvedl záložník.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Nizozemsko - USAVideo: Česká televize

Berhalter uvedl detaily jeho omluvy v kabině. „Fantastické na celé věci bylo, že poté, co se omluvil, jeden po druhém kluci vstali a řekli mu, že nesplnil jejich očekávání, které od něj jako od spoluhráče měli a chtějí vidět změnu," řekl. Po omluvě podle ESPN ještě proběhlo hlasování o Reynově setrvání v týmu, které dopadlo těsně v jeho prospěch. „Od té doby už s tímto hráčem nebyly žádné problémy," dodal Berhalter.

Reklama