Hlavní obsah

Nová éra s novým stadionem. Hradec popsal, jak to vypadá s kolaudací či sektorem pro hosty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva roky musel hrát ligu v azylu a teď se konečně vrací domů. Fotbalový Hradec Králové vyhlíží nové časy na novém stadionu. „Jsme rádi, že jsme se toho dožili,“ usmál se generální manažer Richard Jukl. Sám před lety hrával ještě ve staré aréně a první srpnový víkend bude u otevření nové. Na stejném místě v Malšovicích a s legendárními lízátky, která se znovu rozzáří nad trávníkem. Fotbalový boom ve městě je hmatatelný, už se prodalo přes dva tisíce permanentek. „Tři tisíce nejsou nereálné,“ spokojeně pravil Jukl. Nová ligová sezona startuje už v sobotu.

Foto: David Taneček, ČTK

Fotbalový Hradec Králové půjde do nové sezony i s dvěma zvučnými posilami: vlevo Ladislav Krejčí, vedle něj Václav Pilař.

Článek

„Jsme na prahu nové éry hradeckého fotbalu. Směřujeme k poslednímu červencovému dni, kdy bychom měli převzít stavbu nové multifunkční arény," řekla hradecká primátorka a šéfka klubového představenstva Pavlína Springerová. Pro připomenutí: podle původních plánů mělo být hotovo už o měsíc dřív. „Proces běží jednotlivými kolaudačními fázemi a nyní nemáme informaci o tom, že by finální termín měl být ohrožen. Počítáme s tím, že 5. srpna odehrajeme první domácí zápas s Českými Budějovicemi," potvrdila Springerová.

V předchozích dvou sezonách po návratu do první ligy Hradec hostil protivníky ve sto kilometrů vzdálené Mladé Boleslavi, teď se vrací domů. Nový fotbalový chrám, který nahradí chátrající stadion z roku 1966, bude mít kapacitu 9300 míst a splní kritéria pro pohárové a reprezentační zápasy. A náklady? Bez daně 650 milionů korun.

V Hradci tím doženou regionálního rivala z Pardubic, který otevřel novou arénu letos v únoru. A hned schytal kritiku za klec v části pro fanoušky soupeře. „I my se musíme řídit licenčním manuálem, takže oplocení sektoru hostů bude. Je tam ocelový plot a síť zabraňující například házení pyrotechniky," popsal Jukl. „Snažíme se o to, aby se na českých stadionech zrušila jakákoliv oplocení, ale v tuhle chvíli bohužel nemůžeme jít jinou cestou."

Foto: David Taneček, ČTK

Generální manažer Richard Jukl na tiskové konferenci fotbalistů Hradce Králové.

Nový stadion nalákal i letní posily včetně křídelníka Václava Pilaře, jenž se do Hradce vrátil po dvanácti letech, a exsparťanského záložníka Ladislava Krejčího: „Nový stadion, fungující klub a zájem fanoušků ve městě o fotbal. Tohle spojení mi dává smysl." Mimochodem, právě Pilař s Krejčím po pondělní tiskovce představili dresy pro novou sezonu.

Jaká bude? „Snad minimálně stejně povedená jako poslední dvě. Zažíváme vážně turbulentní období, i změn v kádru bylo přes léto hodně," doufal sportovní ředitel Jiří Sabou, jenž kvůli odchodu úspěšného doyena Miroslava Koubka musel najít nového trenéra. „Výběr se mi zúžil na dvě jména. Víťa Lavička s díky odmítl a pak se povedla schůzka s Jožkou Weberem. Potvrdilo se mi, co se o něm říká. Je to dobrý chlap i trenér a má podobné názory na fotbal jako já," líčil Sabou.

Foto: David Taneček, ČTK

Sportovní ředitel Hradce Králové Jiří Sabou.

Zkušený Jozef Weber byl bez práce od loňského října, kdy musel skončit v Českých Budějovicích. S Hradcem se mu povedlo zvládnout všechny testovací zápasy, „votroci" ani jednou neprohráli. A celé léto zůstali v Česku, nejdál vyrazili na soustředění do Písku. „Až na pasáže v předposledním utkání se Žižkovem bylo vidět, že tým má charakter. Věřím, že výkony z přípravy dokážeme přenést do sezony," poznamenal Weber. „Cílem je znovu se vyhnout skupině o záchranu," dodal Sabou.

A ještě jedna důležitá hradecká ambice: dotáhnout hledání strategického partnera. „Ten by se měl stát majitelem minimálně poloviny klubových akcií. Pomoct by nám s tím měla poradenská firma, výběrové řízení vypíšeme do konce prázdnin," podotkla primátorka Springerová. Řeší se i potenciální zájemce o propůjčení názvu stadionu, který by v době otevření neměl nést jméno žádného sponzora.

Pro Hradec to jsou po skromnějších letech příjemné starosti, klub díky novému stadionu počítá i s vylepšením rozpočtu. „Zatím se tvoří, v tuhle chvíli odhadujeme jeho výši na zhruba 120 milionů korun," nastínil Jukl. „Město svůj příspěvek nebude navyšovat, protože počítáme se zvýšenými příjmy z marketingu a reklamy."

Foto: David Taneček, ČTK

Zleva záložník Václav Pilař, primátorka Pavlína Springerová a záložník Ladislav Krejčí na tiskové konferenci před začátkem nové sezony.

Reklama

  Č. Budějovice - Bohemians dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice
Bohemians
  Jablonec - Karviná dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Karviná
Jablonec vs. Karviná
Jablonec
Karviná
  Pardubice - Zlín dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Zlín
Pardubice vs. Zlín
Pardubice
Zlín
  Slavia - Ostrava dnes 18 : 00
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.