Hlavní obsah

Alkoholový výtečník Pilný znovu na scéně. Před šesti lety bavil fotbalový národ, teď se zapletl do akce Šváb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzpomínáte na fotbalovou estrádu v přímém televizním přenosu? Na ligový zápas Příbrami se Slavií na jaře roku 2016, při němž kolem lajny poskakoval, vrávoral a padal opilý čtvrtý rozhodčí Marek Pilný? Scény jako z kabaretu, které byly moc i na majitele příbramského klubu Jaroslava Starku. „Zažil jsem toho v životě hodně, ale tohle fakt ne,“ pronesl, když Pilného zpacifikovala ochranka, takže druhý poločas se už odehrál bez jeho kabaretních kousků.

Foto: repro O2TV

Marek Pilný nebyl v zápase Příbram - Slavia v roce 2016 v nejlepší kondici.

Článek

Teď se objevuje Marek Pilný na scéně znovu. Tedy, on se na ní objevil už mnohem dřív, neboť doživotní zákaz funkce mu byl zrušen a licenci rozhodčího získal zpátky. Zase začal soudcovat, loni na jaře se stal při fotbalových volbách opakovaně předsedou okresního svazu na Trutnovsku.

Nyní ho ovšem dostihly odposlechy z policejní akce Šváb. Pochopitelně že v nich je jedním z hlavních aktérů Roman Rogoz. Stejný Rogoz, který byl jako vedoucí příbramského mužstva a hlavní pořadatel u toho, když Pilný v přímém televizním přenosu bavil před šesti lety fotbalový národ.

Foto: repro O2TV

Marek Pilný nebyl v zápase Příbram - Slavia v nejlepší kondici.

Etické komisi FAČR zabývající se tzv. Berbrovou kauzou z policejních odposlechů a poznatků detektivů, které má k dispozici, totiž vyplývá, že se jako asistent rozhodčího České fotbalové ligy mezi Slovanem Velvary a Slavojem Vyšehrad v březnu roku 2019 mohl pokusit ovlivnit jeho průběh a výsledek. Proto s ním zahájila disciplinární řízení.

Stejně tak ho zahájila s fotbalistou Denisem Laňkou, který si nechal slíbit a dost možná i přijal čtyřiceti tisícový úplatek druholigovém střetnutí Vyšehradu s Prostějovem v červenci 2020 a pokusil se ovlivnit utkání Jihlavy s Vyšehradem o měsíc dříve.

Laňka momentálně figuruje v kádru ligových Teplic, které s ním ovšem pro jarní část soutěže nepočítají a na vznesené obvinění reagovaly tím, že do prošetření případu neumožní čtyřiadvacetiletému hráči ani přípravu s rezervou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Srdjan Plavšič ze Slavie Praha a Denis Laňka z Teplic.

„V případě, že by se dané skutky prokázaly, bude hráči s okamžitou platností ukončena jeho smlouva s FK Teplice," reagovalo klubové vedení Severočechů.

„Zahájení řízení ale ještě neznamená, že by zmínění skutečně spáchali čin, jenž je jim kladen za vinu. Etická komise je totiž ve dvou pozicích - žalobce a soudce zároveň. Proto zahájení řízení neznamená, že žalovaný člověk je skutečně vinný. O tom se teprve rozhodne," připomněl předseda Etické komise FAČR Jan Eisenrecih.

Nejde o jediné výtečníky, jimiž se Eisenreichova komise v dalším kole svého jednání zabývala. I sekretář Řídicí komise pro Cechy Jan Hořejší má přijít vysvětlovat, cože to s rozhodčími upekl v McDonaldu v Praze na Zličíně v květnu 2019. Tam měl se sudími Hányšem, Nehasilem, Aubrechtem a samozřejmě s vyšehradským funkcionářem Rogozem domluvit a předat pokyny, jak bude probíhat zápas Štěchovic s Vyšehradem.

„Předpokládáme, že rozhodneme v průběhu příštího týdne," naznačil šéf etické komise, kdy lze očekávat verdikt.

To Tomáš Freisler už čekat nemusí. Komise asistenta trenéra pražského Vltavínu za přijetí úplatku od Rogoze a následné ovlivnění střetnutí Vltavínu s Vyšehradem v České fotbalové lize v květnu 2019 vyloučila na šest let z řad fotbalu a bývalému prvoligovému obránci vyměřila zároveň pokutu 50 tisíc korun.

Reklama

Související témata: