Hlavní obsah

Ať Kratina kandiduje proti mně, vyzývá Fousek a mluví o metodách islámských fundamentalistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopálil se. Má za sebou spoustu diplomatických bitev či televizních debat, takřka vždy se vyjadřuje distingovaně. Tentokrát se však předseda Fotbalové asociace ČR odvázal, aby se ohradil proti kritice ze strany Milana Kratiny, který se chce za hnutí F-evoluce na mimořádné valné hromadě ucházet o post místopředsedy. „V poslední době zazněla celá řada nepravd, nebál bych se říct až lží na adresu FAČR. Je třeba se vyjádřit,“ říká Petr Fousek důrazně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda FAČR Petr Fousek během tréninku fotbalové reprezentace v Praze.

Článek

Miliardář patřící do padesátky nejbohatších Čechů kritizuje, že český fotbal se od loňských voleb dostatečně neposunul a avizované změny jsou pomalé. „Spousta procesů na FAČR mi připomíná pohádku o tom, jak vodník Kebule vařil mlhu. Vždy se objeví téma, ale následně zmizí v mlze a nic se neděje," uvedl mimo jiné Milan Kratina. „Nevařili jsme mlhu, ale věnovali se tvrdé práci. Ne vše se povedlo, je před námi celá řada úkolů. Ale rok jsme rozhodně nezaháleli!" reaguje strahovský šéf Petr Fousek.

F-evoluce vás evidentně pěkně naštvala. Jak se vám teď s ní spolupracuje?

Byl jsem před rokem zvolen s její podporou jako představitel celého reformního křídla. Nebyl jsem, nejsem a nebudu fevolucionář. Cílem je obnovení důvěryhodnosti v český fotbal. Za rok se v některých případech mění poměry, které tady trvaly celá léta. Třeba pokud jde o problematiku rozhodčích.

Pan Kratina naopak tvrdí, že změny postupují příliš pomalu.

F-evoluce špatně vyhodnocuje míru času. Že jdou změny pomalu, je podle mě neopodstatněné tvrzení. Někdo říká příliš pomalu, někdo že zase příliš rychle. Nikdo zvenku nemůže určovat rychlost změn. O ní rozhoduje výkonný výbor, který vedu já.

F-evoluce se nedávno neúspěšně pokusila odvolat generálního sekretáře Michala Valtra. Už tehdy jste ji ostře zkritizoval a připustil, že její krok vnímáte i jako útok na svou osobu.

Každá akce vyvolává reakci. F-evoluce je přesvědčená, že je jediným nositelem změn, ale to je hluboký omyl. F-evoluce přehřívá český fotbal. Její kroky vzbudily v hnutí velmi silnou reakci. Fotbal by přitom měl zůstat jednotný a neměl by vstupovat do žádných občanských válek. Panu Kratinovi přeju úspěch na komerčním poli, ale o fotbale toho ví málo.

Přirovnal vás k vodníkovi Kebulemu. Berete jeho výroky jako urážlivé?

Svůj posudek si každý píše sám. Každopádně si s ním nedovedu představit spolupráci, ta se formuluje jinak. F-evoluce je v permanentní revoluci, není však možné používat metody islámských fundamentalistů. F-evoluce je přesvědčená, že je jedinou reformní sílou v českém fotbale, ale to je od začátku hluboký omyl. Není možné, abychom říkali, že reformní tu je jenom ona a ostatní jsou berbrovci. Tak to přece není.

Zklamáním skončily volby pro Vladimíra Šmicera. Petr Fousek s ním ale dál počítáVideo: Sport.cz

Pokud jde o F-evoluci, přijde vám, že je jednotná?

Pan Kratina svými výroky potvrzuje, že v ní je ultrakřídlo. Pak taky představitelé, kteří jsou obdařeni moudrostí a trpělivostí. Nikdo neslevuje z cíle reformovat český fotbal, jen se bavíme jak, jak rychle, jakými postupy. A odpovědnost nesu já, není to přece doba Romana Berbra, taková tady už nikdy nenastane.

Jaké další kroky od F-evoluce očekáváte?

Pan Kratina netají, že chtěl za předsedu Vláďu Šmicra. Moc si cením, že Vláďa vystupuje nadále velmi distingovaně a korektně, toho si vážím. Myslím, že některými výroky pan Kratina sám vystavuje Fevoluci do ofsajdu... Kdyby byl chlap, ať kandiduje proti mně - a porazí mě. Tak to přece chodí. Je svého druhu zbabělost, že si jako zástupný problém vybral odvolání Jana Richtra (místopředseda za Čechy) a Martina Drobného (předseda ŘKČ).

Právě kvůli snaze o jejich odvolání se budou konat mimořádné volby.

Na základě žádosti jsme museli svolat mimořádnou valnou hromadu, které se musí účastnit i moravská komora, přestože se jí to formálně netýká. To všechno vede k nárůstu odporu uvnitř hnutí. Podobné praktiky nepoužíval ani Roman Berbr - neměl rád spoustu lidí, ale akceptoval je a nesvolával valné hromady, aby je odstranil. To je něco mimořádného. Výkonný výbor neměl jinou možnost, ale tendence zabránit mimořádným valným hromadám je velmi silná. Tak to vnímám po setkání s českou a moravskou komorou. Náklady na každou valnou hromadu se pohybují v řádu statisíců. Proto navrhnu, ať se kritéria svolávání mimořádně valné hromady zpřísní.

Cítíte se vůči kritikům silný? Máte vůbec podporu hnutí?

Ukážou fakta. Jde o to, zda nedojde k tomu, že F-evoluce řekne, že jsme všichni staré struktury. Co vnímám, hnutí chce být jednotné, dělat fotbal, snažit se o sportovní úspěchy. Nechce směřovat k excesům jednoho či druhého druhu. V tom směru podporu cítím.

Milan Kratina je úspěšný podnikatel. Jde mu podle vašeho názoru především o fotbal, nebo možnost se jeho prostřednictvím zviditelnit?

To je otázka pro něj. Ale nejsme děti. Vyzval jsem ho, aby vložil nějaké prostředky ze svého bohatého portfolia do fotbalu. Odpovědí bylo mlčení, což o něčem vypovídá...

Reklama

Související témata: