Hlavní obsah

Banka JPMorgan uvedla, že lituje podpory projektu fotbalové Super ligy

Londýn

Americká investiční banka JPMorgan uvedla, že lituje toho, že chtěla finančně podpořit kontroverzní projekt fotbalové Super ligy. Podle německého časopisu Der Spiegel přišla banka se sídlem v New Yorku po kolapsu soutěže o možný zisk několika miliard eur.

Foto: Zac Goodwin, ČTK/AP

Fotbaloví fanoušci se srocují před stadionem Leedsu a protestují proti založení Super ligy.

Článek

"Zjevně jsme neodhadli, jak tuto záležitost bude vnímat široká fotbalová komunita a jaký vliv může mít na její budoucnost. Poučíme se z toho," uvedla banka.

Vznik nezávislé superligy oznámilo dvanáct evropských velkoklubů z Anglie, Itálie a Španělska v noci z neděle na pondělí. Projekt téměř uzavřené soutěže narazil na masivní odpor fotbalové veřejnosti včetně samotných hráčů a mezinárodních federací UEFA a FIFA. Po zhruba 48 hodinách ze soutěže vycouvalo všech šest anglických klubů a projekt se rozpadl. Jeden z jeho iniciátorů, prezident Realu Madrid Florentino Pérez, ho označil jen za pozastavený.

JPMorgan měla dvanácti zakládajícím členům dát k dispozici fond ve výši 3,5 miliardy eur (90 miliard korun). Týmy měly tuto částku po dobu 23 let i s úroky splácet, díky čemuž mohla JPMorgan podle Spiegelu vydělat celkově 6,1 miliardy eur (158 miliard korun).

Reklama

Související témata: