Hlavní obsah

Beckhamův šokující tah. Jak anglický fenomén vydělal stamiliony zdánlivě nesmyslným úprkem do USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bylo mu teprve 31 let a nastupoval v záložní řadě slavného Realu Madrid. I přesto nasedl v roce 2007 David Beckham do letadla směr USA a podepsal kontrakt s Los Angeles Galaxy, který znamenal nejen přesun do tehdy značně neznámé Major League Soccer, ale také 70% snížení platu. Mnozí si tenkrát ťukali na čelo, s odstupem času se ale ukázalo, že rozhodnutí anglického středopolaře bylo takřka geniální, minimálně z finančního hlediska. Celý příběh, který momentálně rezonuje zahraničními médii, na svém twitterovém účtu shrnul investor Joe Pompliano.

Foto: Jason DeCrow, ČTK/AP

David Beckham na archivním snímku z roku 2008 s Pelém.

Článek

„Beckham překvapil celý svět, když v roce 2007 opustil Real Madrid a podepsal smlouvu s LA Galaxy, dvě klauzule v jeho kontraktu ale vedly k tomu, že si nakonec vydělal více než 500 milionů dolarů," vysvětloval americký businessman. Jak přesně k tomu ale došlo?

Zaprvé si Angličan, který byl v prvním desetiletí probíhajícího milénia snad nejslavnějším fotbalistou na zeměkouli, vyjednal určitá procenta na zisku celé organizace klubu z Los Angeles. A vzhledem k tomu, jakým marketingovým tahákem tenkrát anglický reprezentant byl, se rozhodně nejednalo o zanedbatelnou částku. „Během pětiletého působení v MLS si David Beckham vydělal dohromady odhadem 255 milionů dolarů, což ho během této doby učinilo nejlépe placeným hráčem světa. To na celé situaci ale zdaleka není nejlepší," všiml si Pompliano.

Ještě výdělečnější se totiž nakonec ukázala být klauzule druhá, v níž stálo, že po ukončení kariéry může Beckham do MLS přivést nové mužstvo za fixní cenu 25 milionů dolarů. To se v roce 2007 nezdálo jako úplně výhodná možnost, neboť v době podepsání Beckhamovy hráčské smlouvy přistoupilo do severoamerické nejvyšší soutěže Toronto FC za cenu ani ne poloviční. Vzhledem k rozvoji ligy, na němž měl Beckham lví podíl, jsou ale v současnosti ceny za registraci nové franšízy několikanásobně vyšší. New York City stála licence pro účast v soutěži 100 milionů, Charlotte muselo zaplatit dokonce více než třikrát větší částku. Beckhama ale „jeho" Inter Miami FC stálo pouhých 25 milionů. „Obdržel opravdu masivní slevu," popisuje Pompliano.

Mužstvo z Miami, v jehož dresu dohrávali kariéru například i Argentinec Gonzalo Higuaín či Francouz Blaise Matuidi, je momentálně navíc desátým nejhodnotnějším klubem MLS i přes to, že vzniklo teprve před necelými třemi roky. „Hodnota Interu Miami je momentálně 585 milionů dolarů, což je o 2 240 % více, než činila Beckhamova původní investice," všiml si americký investor.

„Čísla nelžou. David Beckham pořádně zariskoval a byl odměněn tím, že svůj původní plat ve výši 6,5 milionu dolarů ročně přetavil ve více než 500 milionů dolarů. Navíc z toho profitovala i samotná MLS, jednalo se tedy o win-win situaci pro obě strany," uzavřel své Twitterové vlákNo Pompliano.

Beckhamovi se navíc v Americe dařilo i po fotbalové stránce. Dvakrát si sice odskočil hostovat do AC Milán, v letech 2011 a 2012 se ale s LA Galaxy stal šampionem tamní nejvyšší soutěže. Poté se definitivně odebral zpět do Evropy, kde po konci sezóny 2012/2013 oznámil coby hráč Paris Saint-Germain konec své bohaté kariéry.

Reklama

Související témata:
  0 : 1 PSG - Dortmund 0 : 1 dohráno
20240507T21 : 00:00+0200
PSG vs. Dortmund
PSG vs. Dortmund
PSG
Dortmund
  Real Madrid - Bayern dnes 21 : 00
20240508T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid
Bayern
  Real Madrid - Bayern dnes 21 : 00
20240508T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid
Bayern
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.