Hlavní obsah

Csaplár chce zpátky do fotbalu! Trénování mi chybělo, říká kouč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na trenérské lavičce stál naposledy před čtyřmi lety. Od té doby prošel Josef Csaplár obdobím, v němž se věnoval především mimofotbalovým aktivitám. Včetně častých výstupů v médiích. Poslední rok však o něm bylo slyšet mnohem méně. Jaký důvod za tím stál? „Věnoval jsem se rodině, postiženému synkovi, firmě, lesu. Abych nabral vítr do plachet na návrat do fotbalu,“ říká Csaplár v rozhovoru pro Sport.cz.

Expert Josef Csaplár se netají tím, že vyhrávat v poločase o dva góly je velmi ošidnéVideo: Sport.cz

 
Článek

Co stojí za vaším rozhodnutím?

Fotbal mi začal chybět víc a víc. Činnost, kterou vykonávám, mě naplňuje. Je fajn pocit zjistit, že jste schopný uživit sebe, rodinu a řadu lidí kolem vás i mimo fotbal. Ale ten návrat převažuje. Pomohla mi i řada lidí, se kterými se setkávám nebo mi píšou. Tvrdí, že je škoda, že nedělám, co jsem dělal celý život. Nejsou jich tisíce ani stovky. Tihle patří mezi úzkou skupinku nejupřímnějších. Musel jsem ale v posledních měsících uspořádat spoustu věcí, abych mohl být opravdu volný.

Můžete být konkrétní?

Například zajistit speciální hlídání pro syna Pepíčka. Není tajemstvím, že je od narození postižený. Chceme ho mít doma. Představa, že ho dáme do ústavu, je pro mě nemyslitelná. Vyřešil jsem také záležitosti ve firmě. Zkrátka jsem potřeboval všechno uspořádat tak, abych se mohl vrátit do fotbalu s čistým svědomím a věnovat se mu sto procent.

V jaké roli? A preferujete Česko, nebo zahraničí?

Umím si představit téměř jakoukoli pozici. Trenér, asistent, ředitel… Dospělí, mládež… A je úplně jedno, jestli v Česku, nebo v cizině. Mám sílu, drajv, energii.

Českému fotbalu škodí, že to vy, mladí trenéři, dostáváte strašně zadarmo, říká Josef Csaplár.Video: Sport.cz

Máte požehnání rodiny?

Myslím, že manželka i dcery mě mají možná doma už plné zuby. Říkají mi: Běž už zase k fotbalu. Zní to možná paradoxně, ale jsem teď nejvíc připravený na fotbal, co jsem kdy byl. Při psaní glosářů, aby měly hlavu a patu a čtenost, jsem sledoval spousty ligových utkání. Nezahálel jsem, neležel jsem doma.

Řešíte nějakou nabídku?

Jednu jsem řešil před třemi týdny. Konkrétní nebudu. Jen, že šlo o zahraniční klub. Každopádně se teď chovám opačně než poslední roky. Volám agentům, známým, ředitelům klubů, že jsem volný.

Předtím jste nabídky jen odmítal?

Po konci ve Zlíně jsem si potřeboval odpočinout. Jenže jsem dostal těžký covid, skončil jsem v nemocnici. Les, kácení stromů jsem bral i jako zdravotní nutnost kvůli plícím. Bohužel přesně po roce jsem dostal covid znovu. Měl jsem v tu dobu zajímavou nabídku z Kuvajtu, předal jsem ji ale jiným trenérům. Stejně tak další dvě. Věřím, že nějaké přijdou i nyní.

S mediálními výstupy tedy končíte?

Chtěl jsem lidem nabídnout pohled na fotbal z jiného úhlu, s větší náročností a v celkových souvislostech tak, jak ho vyrábějí na Západě. Ale myslím, že na toto téma jsem řekl už dost. Uzrála doba přejít od slov k činům, uvést je do praxe. Proto se nevymezuju k určité funkci, ke konkrétní soutěži, k destinaci. Jediná hranice je, aby aspoň v počátku bylo všechno smysluplné.

Reklama

Související témata:
  5 : 0 Slavia - Ostrava 5 : 0 dohráno
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
  Plzeň - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň
Ml. Boleslav
  Teplice - Liberec dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Liberec
Teplice vs. Liberec
Teplice
Liberec
  Hradec Králové - Olomouc dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
  Slovácko - Sparta dnes 18 : 00
20240505T18 : 00:00+0200
Slovácko vs. Sparta
Slovácko vs. Sparta
Slovácko
Sparta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NHL

Boston - Toronto 2:1 PP

Video
Fantastický Pastrňák vystřelil v prodloužení postup! Boston přešel přes první kolo
NačítámNačíst další články