Hlavní obsah

Etická komise se znovu zabývala korupční kauzou, výstup zveřejní ve středu

Etická komise Fotbalové asociace ČR se dnes znovu zabývala kauzou údajné korupce kolem bývalého místopředsedy FAČR Romana Berbra a s ním spojených osob. Zasedání se protáhlo a výstup komise zveřejní až ve středu kolem poledne.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Roman Berbr na archivním snímku

Článek

Komise už v minulém týdnu vynesla v kauze první verdikty. Vyšehradský klub potrestala vyloučením z třetí ligy a přeřazením do Pražského přeboru za to, že se s vědomím bývalého sportovního ředitele Romana Rogoze opakovaně dopustil disciplinárního prohřešku v podobě úplatkářství a narušení regulérnosti soutěže.

Rozhodčím Jiřímu Musilovi, Zdeňku Kovalovi a Miloši Vitnerovi komise zakázala osm let působit ve fotbale a zároveň jim uložila pokutu 25 tisíc korun. Miroslav Svoboda nesmí 18 měsíců zastávat funkci delegáta.

Na úterním zasedání se komise podle vyjádření předsedy Jana Eisenreicha z minulého týdne měla zabývat další větví aféry. "Písemné usnesení z dnešního zasedání bude vyhotovené zítra kolem poledne, kdy jej budeme také komunikovat," řekl novinářům tiskový mluvčí asociace Michal Jurman.

V aféře, která odstartovala vloni říjnu, bylo policií obviněno 20 lidí. Více než polovina z nich včetně Berbra a Rogoze už ale z FAČR vystoupila a etická komise s nimi nemůže vést řízení.

Kriminalisté tvrdí, že ovlivňování výsledků zápasů druhé a třetí ligy řídila organizovaná zločinecká skupina. Podle médií šlo hlavně o utkání Vyšehradu, který v sezoně 2018/19 postoupil z ČFL do druhé ligy.

Zápasy měly být ovlivňovány i za účelem sázek. Asociace má v kauze jako poškozená strana přístup k policejnímu spisu, etická komise může rozhodovat bez ohledu na probíhající trestní řízení.

Reklama

  Plzeň - Slovácko zítra 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň
Slovácko
  Ostrava - Ml. Boleslav zítra 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava
Ml. Boleslav
  Sparta - Slavia zítra 17 : 30
20240511T17 : 30:00+0200
Sparta vs. Slavia
Sparta vs. Slavia
Sparta
Slavia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.