Hlavní obsah

Fotbal čekají hned dvě valné hromady. Dojde na volby? Není to vůbec jisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podobnou kombinaci český fotbal ještě nezažil. V jeden den řádná valná hromada Fotbalové asociace ČR, mimochodem už čtyřiadvacátá, po polední pauze pak valná hromada mimořádná. Už bez pořadového čísla, přestože jich fotbal v minulosti pár také zažil. To když se nemohl dohodnout, kdo a zda se vůbec někdo stane předsedou, anebo jak to bude s českou a moravskou komorou coby relikvií z časů dávno minulých. Dokonce i UEFA tehdy poslala do Nymburka svého vyslance, aby pohrozil klatbou na celý český fotbal, pokud nedojde k dohodě.

Foto: Jan Tauber/FAČR

Není vůbec jisté, zda na mimořádné valné hromadě vůbec dojde k hlasování.

Článek

Tentokrát není situace tak dramatická, aby generalita z Nyonu musela dnes v pražském hotelu Pyramida intervenovat. Na řádné valné hromadě, která se koná 382 dnů po zvolení nového asociačního vedení včetně předsedy Petra Fouska, půjde o schválení inovovaných stanov. „Zjednodušili jsme je, jsou přibližně o deset stran útlejší, řeší se v nich kupříkladu i možný střet zájmů," shrnul úpravy projednané předem s českou i moravskou komorou místopředseda FAČR Jiří Šidliák.

Ke střetům by tudíž dojít nemělo, i když návrhy na další úpravy stanov se dají očekávat. Hlavně od delegátů vystupujících sympatizující s F-evolucí, hnutím, které vzniklo v listopadu 2020 po zatčení tehdejšího místopředsedy FAČR Romana Berbra. Není jim totiž po chuti výběr delegátů na valnou hromadu z divizních klubů, který je pozůstatkem Berbrovy éry.

„Chceme zakonzervovaný systém tzv. provoleb zakotvený ve stanovách zrušit," avizuje mladý miliardář z Býchor na Kolínsku Milan Kratina, podporovatel a nová tvář F-evoluce chystající se na odpolední mimořádné valné hromadě ucházet u funkci druhého místopředsedy FAČR. Není sám, kandidaturu ohlásil i Rudolf Blažek a také stávající místopředseda Jan Richter. Toho by ovšem musela valná hromada nejdříve z funkce odvolat, aby jeho nebo Kratinu či Blažka mohla následně zvolit. A to není při momentálním konstelaci sil vůbec jisté.

Stejné je to v případě předsedy Řídící komise pro Čechy Martina Drobného. I o jeho odvolání se bude hlasovat, přičemž on kandiduje znovu s tím, že jeho protivníky budu Slavomír Kozel a muž F-evoluce Tomáš Novák.

Reklama

Související témata: