Hlavní obsah

Islandský rozhodčí v Praze: Našim hráčům by pomohlo, kdyby šli do Česka

Praha

Dvaadvacetiletý Gunnar Oddur Haflidason přijel do Prahy s kamarádem Gudmundurem Bjarnasonem, s nímž působí ve druhé islandské lize, aby zde řídili utkání mládežnického CEE Cupu. V rozhovoru pro Sport.cz se podělil o zkušenosti s islandským fotbalem, jehož soutěžní zápasy se často odehrávají na umělých trávnících a v halách.

Foto: Dominik Hejbal, Sport.cz

Islandský rozhodčí Gunnar Oddur Haflid Oddur v Praze na CEE Cupu.

Článek

Do Prahy jste přijel v rámci CEE Cupu. Jak se vám tento turnaj líbí?

Je to opravdu výborný turnaj, skvěle organizovaný a všechno je opravdu profesionální, asi jako můžete vidět na turnajích UEFA a FIFA. Třeba už jen to, že každý zápas je natáčený...

Na pražský turnaj jste se dostal v rámci výměnného programu REFEX, jaká je vaše zkušenost s tímto projektem?

Ano, o Refexu jsme se dozvěděli asi před dvěma třemi lety. Kontaktovali jsme kluka z Islandu, který už v Refexu byl, a přidali jsme se na turnaj, který se u nás konal. A před rokem nám řekl, ať se zúčastníme turnaje v Dánsku. Tak jsme do toho šli a moc se nám to líbilo.

Na Islandu působíte ve druhé lize, jak kvalitní soutěž to je?

Na Islandu máme systém pěti soutěží. Ta druhá nejvyšší, kde jsem já, je o něco rychlejší než tento mládežnický turnaj, u něho bych řekl, že je někde mezi třetí a čtvrtou ligou. CEE Cup je určitě kvalitní, ale hráči jsou teprve ve věku do 19 let, takže ještě mají pár let na to, aby získali větší rychlost hry.

Jak to aktuálně vypadá se zázemím pro fotbalové kluby na Islandu?

U nás je to v létě tak půl na půl, co se týká využívání přírodních a umělých trávníků, máme také spoustu krytých hal. Také máme pět hal, které slouží jako vyhřívané stadióny s dostatečně velkým hřištěm a potřebným prostorem pro nějakých 1500 diváků. Třeba můj domácí klub, druholigový Haukar, hraje v hale po celý rok, ale s tím není žádný problém.

Kdy se dočkáme toho, že se Islanďané stanou mistry světa?

Asi... v roce 2022! Myslím, že Island teď má velmi dobrý tým. Právě měníme trenéra, takže nemůžu říct, co se bude dít, ale očekávám, že na post kouče přijde nějaké velké jméno.

A doporučil byste nějakého hráče do české ligy?

Samozřejmě. Máme spoustu skvělých fotbalistů, mladých hráčů, kteří se neustále chtějí zlepšovat. Česká republika je určitě skvělým místem, kam by mohli zamířit. Jsou tu velmi dobré akademie. Myslím, že by našim hráčům pomohlo, kdyby mohli jít právě sem.

Říká se, že kluby z Premier League raději sázejí na severské hráče i proto, že dokáží vypít hodně piva a lépe se tak přizpůsobí místním poměrům. Platí to i o Islanďanech?

Ano, dokážeme vypít opravdu hodně piva. U nás byl zákaz piva ještě někdy v 80. letech (do roku 1989, pozn. red.), ale jakmile tento zákaz padl, začalo se u nás pít pivo ve velkém.

Reklama

Související témata:
  Plzeň - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň
Ml. Boleslav
  Teplice - Liberec dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Liberec
Teplice vs. Liberec
Teplice
Liberec
  Hradec Králové - Olomouc dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
  Slovácko - Sparta dnes 18 : 00
20240505T18 : 00:00+0200
Slovácko vs. Sparta
Slovácko vs. Sparta
Slovácko
Sparta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.