Hlavní obsah

Jak pět střídání změnilo fotbal? Výsledky studie vás možná překvapí!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zásadní změnou, kterou do fotbalu vnesla pandemie covidu, je možnost střídání až pěti hráčů. V pořadu Přímák na Sport.cz proto s pomocí zahraniční studie bilancujeme, nakolik se změnil fotbal s touto inovací pravidel. „Můj pohled je, že zas tak obrovská změna to není, protože zůstala ta tři okna,“ upozorňuje Martin Hašek starší, že trenér smí během hry de facto střídat jen během tří přerušení hry.

Jak pět střídání změnilo fotbal? Výsledky studie vás možná překvapí! Pasáž z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

„Přirovnal bych to k tomu, když se ze dvou bodů za vítězství přešlo na tři, což vypadalo dramaticky, a nakonec když by se udělalo porovnání tabulky, tak by se v naprosté většině nic zásadního nezměnilo," nachází zajímavé srovnání bývalý fotbalový reprezentant.

Premier League jako jediná z velkých soutěží s trvalým zavedením střídání až pěti hráčů odolávala, v této sezoně se však přidala k ostatním. Angličané totiž původně ustoupili kritickým hlasům, že větší počet střídání zvýhodní nejbohatší kluby.

Proč jsem dojížděl na Slovensko studovat trenérskou licenci? Zajímavé vysvětlení v PřímákuVideo: Sport.cz

Americká televize ESPN proto provedla vlastní výzkum. Vyšlo jí, že silnější týmy v předních evropských ligách využívají pěti střídání spíše méně často než ostatní mužstva a když už, tak k nim sahají spíše za rozhodnutého stavu. Evropské velkokluby obvykle nezískávají body navíc po pátém střídání. Výjimkou je pouze Atlétiko pod vedením Diega Simeoneho, který zpravidla sahá do sestavy dříve.

Jakou práci dělají fotbalisté po skončení kariéry? Některé příběhy vás možná zaskočí. Pasáž z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Kdo si sliboval, že inovace přinese více šancí mladým fotbalistům, ten se ve většině případů spletl. Čtvrté a páté střídání využívají pro své talenty ve větší míře jen v Juventusu, Dortmundu a PSG. Francouzská liga je pak jedinou z velkých evropských soutěží, kde s přechodem na pět střídání klesl věk střídajících hráčů zhruba o rok, jinde zůstal stejný, ve Španělsku se dokonce o rok zvýšil.

„Já jsem teda nečekal, že mladší hráči dostanou větší prostor, tahle myšlenka mě vůbec nenapadla. Mladší hráči mají dostávat prostor od začátku a ne že, mají v 87. minutě možnost tam ještě přijít," reaguje Martin Hašek.

Jak pracovat s Afričany v českých klubech? Diskutujeme ve fotbalovém pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Zmíněný výzkum tedy zatím potvrzuje názory, že rozšířené možnosti střídání zatím nemají nijak drastický vliv na výsledky zápasů či podobu fotbalu, jak jsme jej znali dříve.

Více najdete ve videu z pořadu Přímák.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články