Hlavní obsah

Kadeřábek se chystá na start bundesligy, slavit ale bude s manželkou už na začátku sezony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystá se na ostrý start bundesligy, je pořádně nažhavený, protože na konci minulé sezony byl zraněný. A k tomu chce bývalý reprezentant Pavel Kadeřábek napravit s Hoffenheimem nepříliš povedený minulý ročník. Kromě fotbalových starostí a povinností má ale také důvod slavit. Nadační fond manželů Kadeřábkových totiž oslaví první narozeniny a v tomto případě byl úspěšný, protože dokázal pomoci statisícovými částkami několika rodinám s pohnutými životními příběhy.

Foto: tsg-hoffenheim.de

Radost v podání fotbalového obránce Hoffenheimu Pavla Kadeřábka.

Článek

Součástí Nadačního fondu je projekt Každá minuta rozhoduje, který v unikátní podobě spojuje pomoc profesionálních i amatérských fotbalistů. Princip fungování je velmi jednoduchý. Každému profesionálnímu hráči, který se zapojil do projektu, se počítají odehrané minuty v soutěžních zápasech. Každý si pak sám určí, jakou částkou bude za odehrané minuty přispívat.

Amatérští fotbalisté se mohou zapojit formou jednorázové částky ve výši 300 korun, po jejímž zaplacení je jejich hráčská kartička umístěna na webu projektu po boku českých reprezentantů. Jako první se v amatérské sekci zapojil patron projektu a legendární kanonýr David Lafata.

KDO SE DO PROJEKTU ZAPOJIL
Patrik Schick, Tomáš Vaclík, Lukáš Masopust, Tomáš Holeš, Marek Matějovský, Michal Kadlec, Lukáš Hejda, Jiří Pavlenka, David Pavelka, Josef Hušbauer, Jiří Skalák, Tomáš Přikryl, Ladislav Krejčí starší., Jan Kliment, Marek Suchý, Matěj Hybš.

„Je skvělé, jak pozitivně se kluci k celé akci postavili. Nejde jen o výběr peněz, ale o jejich podporu a zapojení formou sociálních sítí, osobních účastí a upřímného zájmu o všechno, co se snažíme podporovat," pochvaluje si přístup Pavel Kadeřábek.

Přímák s bývalým českým fotbalovým reprezentantem Pavlem KadeřábkemVideo: Sport.cz

Ten na startu nové sezony plánuje oslovit další možné adepty. „Mým cílem není nabrat obrovské množství jmen, ale přirozeně rozšiřovat skupinu úžasných lidí s touhou spojit svoji profesionální sportovní dráhu s reálnou pomocí. Nové tváře budou samozřejmě znamenat také více peněz na podporu rodin, které naši pomoc velmi potřebují."

Jarní část fotbalové sezony vygenerovala v součtu 245 tisíc korun, které byly na základě rozhodnutí všech zapojených fotbalistů předány rodině malého Marka Hesse. Pětiletý klučina s transplantovaným srdíčkem, který při čekání na transplantaci prodělal velké krvácení do mozku, jehož důsledkem byla prakticky slepota a ochrnutí rukou a nohou. Teď se s pomocí obětavých rodičů a množství terapií každý den posouvá o něco dál. Opět začal vnímat svět očima a používat ruce. Vybrané peníze umožní další množství rehabilitací a speciálních cvičení.

Foto: Nadační fond manželů Kadeřábkových

Nadační fond manželů Kadeřábkových pomáhá třeba malému Marku Hessovi. Šek předal jeho mamince gólman Tomáš Vaclík, jenž se do projektu "Každá minuta rozhoduje" také zapojil.

„Chceme poděkovat NFMK a jejich projektu Každá minuta rozhoduje. Výše daru je neskutečná a zajistí Marečkovi celý rok neurorehabilitací. Transplantace neznamená dlouhý život, ale ‚jen čas navíc.' Nevíme, zda 5 let, nebo roků 50. Ale čím lepší bude stav srdíčka, tím lepší prognózy bude mít. Věříme, že dar pomůže Marečkovi napravit to, co způsobilo krvácení do mozku, že začne sám běhat, a nové srdíčko tak bude mít adekvátní zátěž a fungovat naplno. Každá minuta je vzácná. Mareček je momentálně na úrovni cca 2,5letého dítěte. I když lékaři tomu zprvu nevěřili, ukázal všem, jaký je bojovník," vzkazuje všem podporovatelům Marečkova maminka Petra Hessová.

„Už chodíme občas ven na procházku bez kočárku. Jeho tělíčko je pořád slabší, ale neurorehabilitace jsou skvělé v tom, že se cvičí potřebné svaly a zároveň se mozek učí tyto cvičené svaly správně používat. Mareček díky těmto rehabilitacím více zesílí trup i nožičky. Začne chodit venku bez držení, naučí se podřepnout si a něco si podat. Zní to jednoduše, ale bude to pořádná dřina. Mareček si cvičení v neurorehabilitačních klecích užívá, fyzioterapeuti vymýšlejí cvičení hrou, cvičení je vždy naplno a s úsměvem. Děkujeme a budeme dále bojovat," dodala.

V součtu ročního fungování vygeneroval projekt bezmála půl milionu korun, z čehož je nadšená manželka Pavla Kadeřábka Tereza. „Jsem neskutečně vděčná všem, kteří nám umožňují pomáhat tam, kde je to nejvíce třeba. Přestože jsme Nadační fond rozjeli teprve před rokem, našel si již množství fanoušků a podporovatelů," uvedla v tiskové zprávě pro média a věří, stejně jako její muž, že se povede projekty jejich nadace dále rozvíjet.

„V plánu je sportovní event v podobě běžeckého závodu pro nejširší veřejnost, posouvat a rozšiřovat chceme také fotbalové aktivity," doplňuje zakladatelka Nadačního fondu, jehož kompletní provoz je placen právě z prostředku manželů Kadeřábkových. „Naším základním mottem je, že veškeré vybrané peníze od sportovců i veřejnosti musí pomáhat. To je garance a závazek, který všem zapojeným dáváme. Sto procent vybraných peněz se dostane těm, kteří je potřebují. Veškeré provozní platby jsou od nás a jsou tak naším příspěvkem celému projektu."

Reklama