Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Stamilionový balvan je odvalený. Teď půjde o to, co se Strahovem dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stamilionový balvan spojený se závazky, jež plynou z vlastnictví strahovského Stadionu Evžena Rošického a přilehlých pozemků, fotbalová generalita odvalila. Samozřejmě dočasně, protože úvěr od České spořitelny musí splácet. Po deset let, jak je patrné z uzavřené smlouvy, kterou Fouskova vláda drtivou většinou na počátku týdne schválila.

Foto: Sport.cz s využitím FAČR

Stamilionový balvan byl odvalen. Co bude se strahovským stadionem dál?

Článek

„Jde o menší stamiliony," přistoupil místopředseda asociace Jiří Šidliák na mluvu svých předchůdců, kteří finanční vyrovnání s Českou unií sportu a Českým atletickým svazem po osm let obcházeli, aniž s ním pohnuli.

A to šlo skutečně o menší stamiliony. Podle jabloneckého Velkého čápa určitě, protože když stál Miroslav Pelta v čele českého fotbalu, žongloval miliardou, kterou fotbalu zajistil.

Na finanční vyrovnání se zmíněnými subjekty se však peněz nedostávalo ani jemu, ani jeho nástupci Martinu Malíkovi, byť v zájmu celé pravdy je třeba připomenout, že se po celou dobu řešily i právní nuance dohod a smluv, jež souvisely s chátrajícím strahovským stadionem a pozemky.

Fouskova fotbalová vláda zvolená na červnové nymburské valné hromadě už neměla čas, aby zděděný balvan dál jen obcházela nebo kolem něho kličkovala. Pokud by se s Unií sportu a atletickým svazem nevyrovnala, hrozilo jí penále. A pro obyčejné smrtelníky, a fotbal samo sebou také, docela tučné. Měsíc co měsíc by se totiž jednalo o dva a půl milionu korun.

Křetínského Sparta přispěchala s nabídkou, že asociaci finančně vypomůže, Slavia se nenechala zahanbit a pomoc také nabídla. „Příjemné zjištění, že děti přijdou s pomocí, když matka potřebuje," kvitoval předseda Petr Fousek reakci největších českých klubů, aby ji ovšem s díky odmítl.

Viděno jeho optikou, logicky. Nechtěl být nikomu zavázán a povinován, takže od samého počátku preferoval úvěr od bankovních domů. I s kalkulem, že by se od úvěru 169 milionů, protože to přesně jsou ony menší stamiliony, mohla odvíjet další spolupráce, a třeba dokonce i partnerství.

„Bankovní ústav v portfoliu partnerů a sponzorů českého fotbalu v minulosti figuroval, proto bychom ho rádi přivedli zpět," přiznal Fousek, že i to byl další důvod preference bankovních domů při jednání o úvěru.

Jednání momentálně o to snazším, že v soudní kauze manipulace se státními dotacemi už Fotbalová asociace nesedí na lavici obžalovaných.

Na rozdíl od bývalého předsedy FAČR Miroslava Pelty a ministerské exnáměstkyně Simony Kratochvílové byla totiž u Městského soudu v Praze obžaloby zproštěna, i když o vině a nevinně bude ještě rozhodovat vyšší instance. V horizontu šesti měsíců a možná i třičtvrtě roku Vrchní soud.

Nicméně pro bankovní domy šlo o signál, kterého hodlá strahovská fotbalová generalita využít.

K finančnímu vyrovnání s Unií sportu a atletickým svazem použila nejprve vlastních peněz, které teď na jejích účtech saturuje získaný úvěr od České spořitelny, proto nyní může v klidu a bez časového presu zvažovat, co dál s Rošického stadionem a pozemky ohodnocenými na 750 milionů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Pelta ještě před vynesením rozsudku.

Aby se, byť třeba v partnerství s Českou spořitelnou, pustila sama do stavby Národního stadionu, zavání utopií. V dnešní době ještě větší, než když s podobnými představami a projekty přicházeli Fouskovi předchůdci.

Na předsedově stole ale stále leží nabídka Sparty mající chuť a samozřejmě i finance na to, aby za tři či čtyři miliardy postavila na Strahově stadion pro sebe i reprezentaci. Teď pro fotbalovou vládu možná o to ještě zajímavější, než když ji ředitel letenského klubu František Čupr veřejně prezentoval.

Pohledávky k partnerským sportovním svazům má fotbal vyřešené, úvěr od České spořitelny parafovaný, proto může k jednání Spartou přistoupit s tím, že ji není ničím zavázán, natož povinován. Jako rovný s rovným.

Ostatně, i to přece byla jedna s Fouskových priorit, když na samém počátku zvažoval, jak odvalit balvan, který jemu a jeho mužům stojí v cestě při úvahách, co si počít a jak naložit s chátrajícím Rošického stadionem a strahovskými pozemky.

Zdeněk Pavlis

Zdeněk Pavlis pracuje padesát let jako sportovní novinář a publicista. Působil v redakcích Zemědělských a poté Zemských novin, Lidových novin, Svobodného slova a nyní publikuje na nejnavštěvovanějším českém sportovním internetovém portálu www.sport.cz, a to od roku 2008. Celé desetiletí spolupracoval se slovenským fotbalovým týdeníkem Tip. Od roku 2001 je předsedou Klubu sportovních novinářů ČR. Napsal více než dvacet knih. Například: 50x Fotbalista roku, Čaroděj, Djoker Novak Djokovič, Josef Bican – Pepi, Klub ligových kanonýrů, Králové fotbalu, Petr Čech: Mr. Perfect, Zlatý míč, Gianluigi Buffon: superman Gigi, Železná Sparta, Od Bicana k Lafatovi. Je držitelem Ceny Egona Erwina Kische udělované českým a slovenským spisovatelům za literaturu faktu a laureátem Ceny dr. Václava Jíry.

Reklama

Související témata:
  1 : 0 Dortmund - PSG 1 : 0 dohráno
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG