Hlavní obsah

Kouč Beenhakker chce přes korupční aféru zůstat v Polsku

VARŠAVA

Nizozemský trenér polské fotbalové reprezentace Leo Beenhakker se v souvislosti s rozsáhlou korupční aférou, která zasáhla ligové týmy, obává o budoucnost polského fotbalu. Zdůraznil, že zatím počítá s tím, že dokončí v zemi kontrakt a bude trénovat národní tým ještě další dva roky. Měl by tedy vést polskou reprezentaci i v kvalifikaci o postup na mistrovství světa, kde bude jedním ze soupeřů ve skupině i Česká republika.

Článek

"Obávám se o budoucnost polského fotbalu, a tedy o vlastní budoucnost," řekl Beenhakker, který ve středu novinářům představil širší kádr reprezentace pro letošní mistrovství Evropy ve fotbale.

Beenhakker, který dostal v únoru za své působení u národního týmu vysoké státní vyznamenání, se snaží zabránit tomu, aby se korupční skandál dotknul reprezentace. Přiznal, ale že to není lehké. "Chci si být jistý, že pokud (na Euro 2008) prohrajeme, prohrajeme na hřišti a nikoliv mimo něj," uvedl.

Kvůli úplatkářskému skandálu se rozhodlo rezignovat představenstvo Polského fotbalového svazu PZPN. Z funkcí odejde zřejmě nejdříve v polovině září po mimořádné valné hromadě. Své místo opustí i prezident svazu Michal Listkiewicz, který nechce již na místo ve vedení polského fotbalu kandidovat.

Marcinkiewicz kandidaturu nepotvrdil

Beenhakker zdůraznil, že se mu s Listkiewiczem velmi dobře spolupracovalo. Připomněl, že před dvěma lety to byl právě on, kdo prosadil, aby národní tým trénoval cizinec. Uvedl, že kromě jiného na tom, kdo stane na místě Listkiewicze bude záležet, jaká nakonec bude jeho vlastní budoucnost v polské reprezentaci.

Média spekulují o tom, že nabídku stát se novým prezidentem by dostal polský expremiér Kazimierz Marcinkiewicz. Nicméně kandidaturu ještě Marcinkiewicz nepotvrdil.

Skandál zasáhl polský fotbal v době, kdy se mu začalo dařit. Beenhakker dovedl reprezentační mužstvo poprvé v historii na mistrovství Evropy, které se bude hrát letos v červnu v Rakousku a Švýcarsku. "Mezi fanoušky zavládla euforie a optimismus, protože jsme se kvalifikovali, proto je to velká škoda, že na všechno hází stín korupční skandál," uvedl kouč.

Kvůli rozměrům aféry již někteří sponzoři oznámili, že ukončí předčasně kontrakty s kluby. Do skandálu je údajně zapleteno na třicet profesionálního týmu. Svaz zatím potrestal jen některé. Obviněno bylo okolo 120 osob. "Není dobré, pokud sestoupí týmy do druhé či třetí ligy a jejich mladí nadějní členové budou muset následují rok hrát nižší soutěž," řekl Beenhakker. "Nechápu, proč oni mají být trestáni za činy někoho jiného v minulosti," doplnil.

Obraz polského fotbalu v tuzemsku i na mezinárodní scéně se bude Beenhakker snažit poopravit právě na Euro 2008. "Právě na šampionát se nyní musíme soustředit," dodal.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen