Hlavní obsah

Mladí slávisté vyrazí za Zidanem do Johannesburgu

Pavel DosadilSport.cz

Čeká je velké dobrodružství. Mladí fotbalisté pražské Slavie vyrazí letos v říjnu do dějiště mistrovství světa v Jihoafrické republice. V Johannesburgu budou reprezentovat Českou republiku v celosvětovém finále Danone Nations Cupu pro hráče do 12 let. Sešívaní se tam mohou těšit i na setkání s patronem poháru, legendárním Zinédinem Zidanem.

Foto: Sport Invest Group

Duel Slavie a Baníku, dvou nejlepších týmů Danone Nations Cupu 2010.

Článek
Fotogalerie

Bylo se na co dívat. Areál SC Xaverov v Horních Počernicích hostil republikové finále Danone Nations Cupu 2010 a čtyři účastníci závěrečného turnaje se před zraky patrona Romana Hubníka jaksepatří vytáhli. První místo obsadila pražská Slavia, druhé ostravský Baník, třetí výběr Okresního fotbalového svazu (OFS) Klatovy a čtvrté OFS Brno.

Slávisté si tak kromě poháru, smlouvy na vybavení od firmy Nike a fotoaparátů Canon vybojovali účast v celosvětovém finále, které proběhne v říjnu v Johannesburgu. Určitě se v Jihoafrické republice setkají i se slavným Francouzem Zinédinem Zidanem, který je již několik let ambasadorem poháru probíhajícího ve více než čtyřiceti zemích světa.

„Kluci samozřejmě vědí, o koho jde, na tréninku zkoušíme kličku zidanovku. Na turnaji v Andoře už Zidana potkali a zahráli si proti jeho synovi, což byl velký zážitek,“ těší se i trenér vítězného týmu Petr Kovařík.

Do Afriky pro první medaili

Partnery akce jsou Českomoravský fotbalový svaz a společnost Sport Invest Group. Nejlepším hráčem turnaje byl vyhlášen slávista Jan Vejvar a brankářem ostravský Mikuláš Virec. Kromě obránce Hubníka předával klukům ceny také další reprezentant Daniel Zítka.

„Spolu se Slavií vyrazí do Afriky také Sparta. Ta si postup do světového finále vybojovala loni, ale kvůli epidemii chřipky byl turnaj v Brazílii odvolán. Hned dva pražské týmy tak budou mít v jedenáctém ročníku šanci překonat české maximum, kterým jsou hned tři ‚bramborové‘ medaile. Tu opravdovou ještě žádný český zástupce nezískal,“ připomíná Marcela Nevřalová ze společnosti Danone.

„My si samozřejmě pro medaili jedeme, to je jasné,“ reaguje s úsměvem slávistický kouč Kovařík.

Hubník viděl nástupce Rosického

„Byla to moje premiéra v roli patrona a doufám, že si kluci finále užili. Hned u několika z nich mě na první pohled zaujaly jejich individuální schopnosti. Je znát, že i v této kategorii má český fotbal následníky Tomáše Rosického. Snad je brzy uvidíme i ve velkém fotbale,“ zhodnotil úroveň turnaje Hubník, který nedávno natrvalo přestoupil do Herty Berlín.

Všichni čtyři finalisté si museli start v závěrečném turnaji tvrdě vybojovat. Hlavní město Praha ho pak zařadilo mezi významné akce, které metropole podpořila a zaštítila. On-line přenos celého finále běžel na www.tvcom.cz a účastníci turnaje tak mohou své zápasy na internetu najít i zpětně.

Reklama

Související témata: