Hlavní obsah

Nominaci na nejlepšího afrického fotbalistu vévodí Mané

Po necelých třech letech bude opět vyhlášen nejlepší africký fotbalista. Desetičlenné nominaci vévodí vítěz posledního vydání ankety útočník Sadio Mané, který v únoru pomohl senegalské reprezentaci k premiérovému zlatu na africkém šampionátu.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Sadio Mané coby nová posila Bayernu Mnichov na nedávné tiskové konferenci.

Článek

Nejlepší africký hráč byl naposledy korunován na začátku předloňského ledna za rok 2019, kdy Mané dosáhl na první triumf. Za léta 2020 a 2021 africká konfederace vítěze kvůli pandemii koronaviru a také změně pravidel nevyhlásila. Anketa se bude nově hodnotit za sezonu a ne za kalendářní rok.

Mané vedle vítězství na africkém šampionátu na klubové úrovni postoupil s Liverpoolem do finále Ligy mistrů a v anglické lize s "Reds" skončil těsně druhý. Po sezoně zamířil třicetiletý útočník do Bayernu Mnichov.

Mezi desítkou nominovaných jsou také Maného bývalí spoluhráči z Liverpoolu Egypťan Muhammad Salah a Guinejec Naby Keita, jeho senegalští krajané Kalidou Koulibaly a Édouard Mendy, Kamerunci Vincent Aboubacar a Karl Toko Ekambi, Alžířan Rijád Mahriz, Sebastien Haller z Pobřeží slonoviny a Maročan Ašraf Hakimí.

Vítěz bude vyhlášen 21. července na galavečeru v Rabatu.

Reklama