Hlavní obsah

Pelé už odpočívá na nevšedním hřbitově. Rozloučit se s ním přišlo čtvrt milionu lidí včetně prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Avenida Doutor Nilo Peçanha 50, Santos. Tohle je poslední adresa Pelého. Fotbalový král, který minulý čtvrtek ve dvaaosmdesáti zemřel, už odpočívá na nevšedním vertikálním hřbitově Memorial Necrópole Ecumenica.

Záznam: Pohřeb fotbalové legendy PeléhoVideo: Reuters

 
Článek
Fotogalerie

Když si před časem koupil vyhlédnuté místo v devátém patře, spokojeně vysvětloval: „Vyzařuje odtud klid a mír. Nikdo se tam necítí deprimován." Jeden z nejslavnějších Brazilců všech dob tím uctil i tátu Dondinha, jenž hrával s devítkou na dresu.

Na nejvyšším hřbitově světa ve čtvrti Vila Belmiro mělo cíl dlouhé procesí, které do přeplněných ulic vyrazilo v deset dopoledne. Ještě předtím se s fotbalovou ikonou přišel rozloučit nový prezident Luiz Inácio Lula da Silva a čtvrt milionu lidí včetně hostů z ciziny. Pod letním sluncem se stály dlouhé fronty. Rakev pokrytá brazilskou vlajkou byla 24 hodin vystavená ve středovém kruhu stadionu Santosu, kde jediný trojnásobný mistr světa odehrál většinu kariéry. Mimochodem, na Pelého milované Estádio Urbano Caldeira je vidět i právě z jeho krypty.

Brazílie má za sebou tři dny státního smutku, nepočítaně teskných mší i policejní operaci symbolicky nazvanou Král Pelé. Včerejší pohřeb znamenal smutnou tečku i pro pozůstalé: jen stoletá maminka Celeste podle zpráv z Brazílie už nevstává z lůžka a ani neví, že syn zemřel. Pomalá kolona s rakví na hasičském voze projela i kolem jejího domu, celou trasu lemovali dojatí fanoušci v kanárkových dresech brazilské reprezentace nebo v černobílé kombinaci Santosu.

Tleskali a plakali.

Stálo se i na rozpálených střechách a do troubení hasičského vozu s rakví na střeše se z davu často přimísilo obdivné: „Rei! Král!"

Při příjezdu na hřbitov kapely hrály oficiální hymnu FC Santos a katolický chorál. Než dorazila rakev, zpívali přítomní lidé Pelého oblíbené písně ve stylu samby.

Škoda trapného kousku šéfa světového fotbalu Gianniho Infantina nedaleko Pelého rakve. Ještě na stadionu vzal do ruky telefon a udělal si selfie s osmdesátiletým Limou, Pelého dávným parťákem ze Santosu i reprezentace. Zatímco se Infantino nepatřičně usmíval, fotbalová planeta znovu plakala pro muže, jenž má z devátého patra ještě blíž k nebi.

Reklama

Související témata: