Hlavní obsah

Poslední sbohem. Brazílie se loučí s Pelém

Aktualizováno

V Brazílii v pondělí začalo loučení s legendárním fotbalistou Pelém, který ve čtvrtek zemřel v 82 letech. Rakev s ostatky jediného trojnásobného mistra světa je vystavena na stadionu klubu FC Santos, jehož dres slavný útočník oblékal v letech 1956 až 1974, tedy téměř celou kariéru.

Lidé se rozloučili na stadionu Santos s legendárním fotbalistou PelémVideo: AP

 
Článek

Fanoušci mají možnost loučit se s Pelém 24 hodin. Otevřená rakev s jeho tělem je umístěna na speciálně vytvořeném pietním místě ve středovém kruhu stadionu Estádio Urbano Caldeira ve čtvrti Vila Belmiro.

Na poslední cestu převezli Pelého do Santosu z nemocnice Alberta Einsteina v Sao Paulu, kde brazilská ikona zemřela na selhání orgánů po boji s rakovinou. Brazilci pojali začátek rozloučení ve velkém stylu. Převoz těla se uskutečnil před šestou hodinou ráno času v Santosu, i tak si fanoušci přivstali, aby ikonu doprovodili. Cestu lemovaly ohňostroje.

Žádost Infantina a vzkaz soudce

Mezi prvními se k rakvi dostal prezident FIFA Gianni Infantino a připojil se mezi osobnosti, které se Pelému naposledy poklonily.

„Požádáme federace po celém světě, aby po Pelém pojmenovaly alespoň jeden svůj stadion. Budoucí generace by měly vědět, kdo Pelé byl a jakou radost přinesl světu," řekl Infantino novinářům, o několik minut později už vyjádřil upřímnou soustrast Pelého poslední manželce Marcie Cibele Aokiovové či synovi Edinhovi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Loučení s Pelém proběhne na stadionu klubu FC SantosVideo: sntv

Krátce po otevření stadionu na hrací plochu vstoupil člen brazilského Nejvyššího soudu Gilmar Mendes. „Je to velmi smutný okamžik, ale nyní vidíme skutečný význam tohoto legendárního hráče. V kanceláři mám trička podepsaná Pelém, jeho fotku jako brankáře, DVD nebo fotky," prozradil Mendes.

Údajně dorazila i Pelého matka.

„Mluvíme spolu, ale ona žije ve svém vlastním světě. Když zmíním jeho přezdívku, otevře oči. Ale myslím, že si ve skutečnosti ani neuvědomuje, o čem s ní mluvím," popsala před několika dny Pelého sestra Maria, která se o svou 100letou matku Celeste poslední roky stará.

Celý svět tak čeká, zda se obě Pelého nejbližší ženy společně objeví. „Velmi dojemné. Dva policisté mi právě řekli, že maminka, která je ve špatném zdravotním stavu, právě dorazila na stadion a nyní je na hřišti, aby vzdala úctu svému milovanému synovi," informoval přímo z Brazílie Andy Lines, zpravodaj britského webu Mirror. Zprávu ale nikdo nepotvrdil a je tedy pravděpodobné, že pokud se matka objeví, tak až na úterním pohřbu.

Smuteční slavnost na stadionu potrvá do úterý. Poté se procesí s rakví vydá na cestu městem na unikátní vertikální hřbitov Memorial Necrópole Ecumenica, kde bude Pelé v rodinném kruhu pohřben.

Ještě předtím bude v blízkém katolickém kostele za fotbalovou legendu odsloužena mše. Státní policie k zajištění pořádku zahájila speciální operaci "Král Pelé".

Proč nedorazil Neymar?

Věnce poslali mimo jiné současní hráči národního týmu Vinícius Júnior a Neymar. Právě u druhého jmenovaného se čekalo, že dorazí přímo na místo.

„Můj syn mě požádal, abych sem přišel jeho jménem. Nestihne se tak rychle přemístit z Francie,“ vysvětlil Neymarův otec.

Do Santosu má podle posledních zpráv dorazit i nový brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva, jenž potvrdil svou účast i na úterní pohřeb. Na akci bylo akreditováno více než 5000 novinářů z celého světa.

Reklama

Související témata:
  4 : 2 Dortmund - Atlético 4 : 2 dohráno
20240416T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. Atlético
Dortmund vs. Atlético
Dortmund
Atlético
  1 : 4 Barcelona - PSG 1 : 4 dohráno
20240416T21 : 00:00+0200
Barcelona vs. PSG
Barcelona vs. PSG
Barcelona
PSG
  Manchester City - Real Madrid dnes 21 : 00
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  Bayern - Arsenal dnes 21 : 00
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal