Hlavní obsah

Před čtvrtstoletím proti sudím ostře vystoupil, teď je bude Stejskal řídit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už je to dlouhých sedmadvacet let, co se tehdejší brankář pražské Slavie a také české reprezentace Jan Stejskal ozval proti praktikám tuzemských fotbalových sudích. Ostře, bez uhlazených a bedlivě volených slov, dokonce i s tím, že se vzhledem k panujícím poměrům vzdává reprezentace. Přišel o účast na evropském šampionátu v Anglii ´96, nikdy ale svých slov a rozhodnutí nelitoval. Trochu paradox, že gólmanská ikona Sparty, Slavie, anglického Queens Park Rangers a zároveň starosta v Jevanech bude teď zasedat v Příhodově komisi, která rozhodčí řídí a dohlíží na ně...

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý gólman Sparty a Slavie Jan Stejskal teď bude mít sudí na povel...

Článek

Vy jste překvapen nebyl, že se Ligová fotbalová asociace obrátila právě na vás, abyste v komisi rozhodčích vystřídal končícího ředitele Tomáše Bártu?

Ale byl. A jak. Proto když jsem před třemi týdny nabídku obdržel, musel jsem si všechno nechat projít hlavou.

Zvažoval jste dlouho, než jste vzkázal: Beru to...

Týden, pět dnů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér brankářů reprezentace Jan Stejskal (vlevo) a Tomáš Koubek během tréninku české fotbalové reprezentace.

To kvůli tomu, jak rázně jste před čtvrtstoletím proti rozhodcovské mafii ovládající český fotbal vystoupil?

To není pětadvacet, ale už sedmadvacet let a nikdo si to už ani nepamatuje. Navíc i lidé se vyměnili. Ve fotbale, mezi rozhodčími i mezi těmi, co je řídí. Alespoň doufám.

Proč jste tedy týden na rozmyšlenou?

Potřeboval jsem, aby mi Tomáš Bárta vysvětlil, co taková funkce vůbec obnáší a jak to vůbec v komisi rozhodčích chodí.

Co jste se dozvěděl?

Že bych měl přinést do komise jiný pohled než sudí, kteří v ní zasedají. Pohled zvenčí, názor člověka, který fotbal léta hrál a na některé situace se dívá jinak než ti, kteří je posuzují.

Foto: FAČR

Předseda komise rozhodčích Radek Příhoda (v červeném) se sudími při fyzických testech.

Takové bylo ostatně i přání Radka Příhody, který komisi šéfuje. I on chtěl pohled z druhého břehu a dokonce přiznával, že pět sudích posuzujících inkriminovanou situaci se na ni bude pokaždé dívat pohledem rozhodčího, zatímco pohled bývalého hráče bude nejspíš jiný.

Však se také s panem Příhodou sejdeme, abych se od něho dozvěděl, co se ode mě čeká. A jestli to bude právě tohle, pak fajn.

Bude to ale chtít oprášit znalosti pravidel. Už jste je vytáhl a nastudoval?

To nemusím. Znám je, fotbal pořád sleduju.

Některé inovace se v nich ale přece jen objevily. Třeba VAR, který do zápasů vstupuje, třeba tolik diskutované a vykládané hraní rukou v pokutovém území. To přece během vaší aktivní kariéry nebývalo. Ruka byla rukou a kopala se penalta.

Zase až tak velké změny to nejsou a do inovací a jejich výkladu se nechám zasvětit. Vždyť se mnou budou v komisi zasedat čtyři odborníci, kteří mi řeknou k současnému výkladu pravidel své. Ostatně, i jako starosta jsem se musel učit. A učím se pořád. Už osm let, co sedím v Jevanech na radnici.

Teď budete nejen mužem na radnici, ale i mužem mezi rozhodčími, jejichž komise zasedá týden co týden. Jak budete zvládat starostování a k tomu ještě strahovská sezení vyplněná sledováním ligových zápasů a případných sporných situací?

Půjde to, s tím problém mít nebudu.

A co takhle obavy a eventuální invektivy, že jako bývalý hráč Sparty a Slavie budete preferovat v komisi své bývalé kluby a hájit jejich zájmy? Že budete brát v ochranu sudí, kteří se v utkáních pražských S případně dopustí přehmatu či úletu?

To je stejné jako na radnici. Ani jako starosta nemůžu být kamarádem se všemi a zavděčit se všem. Navíc v komisi nebudu sedět sám, proto je směšná úvaha, že bych někomu stranil či ho snad preferoval.

„Jsem rád, že se po dlouhých debatách na zasedáních Ligového výboru podařilo najít vhodného kandidáta a že i Ligové grémium náš výběr potvrdilo Domníváme se, že Komise rozhodčích ve stávajícím složení má dostatečně erudované složení z pohledu zkušených bývalých rozhodčích znalých pravidel. Díky panu Stejskalovi  doplníme komisi nestranným pohledem z venku očima bývalého hráče. Nominant za profesionální kluby bude důstojným reprezentantem všech klubů, jedná se o nekonfliktní osobu směrem ke všem subjektům v naší fotbalové sféře, ale zároveň je to dostatečně silná osobnost s pevným názorem.
Předseda LFA Dušan Svoboda k volbě Jana Stejskala

Reklama