Hlavní obsah

Pro vyznamenání si přišel i slavný trenér, olympijský vítěz nedorazil

I osobnostem ze světa sportu předával prezident Miloš Zeman ve Vladislavském sále na Pražském hradě státní vyznamenání za loňský a předloňský rok. Po delší době se výrazněji na veřejnosti při té příležitosti ukázal dvaaosmdesátiletý fotbalový trenér Karel Brückner. Medailí za zásluhy I. stupně byli vyznamenáni i sportovní podnikatel Miroslav Černošek, motokrosař Jaroslav Falta, slavný hokejista Václav Nedomanský a judista Lukáš Krpálek.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ocenění převzal i bývalý trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner.

Článek

Při několikrát odloženém ceremoniálu Zeman udělil řády a medaile celkem více než šesti desítkám osobností.

Za Nedomanského ocenění přebíral jeho kamarád. Krpálek splnil to, co avizoval. Nedorazil. Účast na ceremonii s ohledem na válku na Ukrajině podle něj nebyla vhodná.

Oceněné osobnosti ze světa sportu
Medaile za zásluhy I. stupně
2020
Karel Brückner
Jaroslav Falta
Václav Nedomanský
2021
Lukáš Krpálek
Miroslav Černošek

Jeho jméno při ceremoniálu vůbec nezaznělo, ocenění se ale dočká. "Jen budeme ještě řešit otázku převzetí," napsal ČTK prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Ceremoniál proběhl v netradičním termínu. Prezident republiky tradičně předává státní vyznamenání 28. října u příležitosti oslav vzniku republiky. Loni a předloni ale musela být slavnost zrušena kvůli pandemii koronaviru a kvůli pobytu Zemana v nemocnici. Odložen byl i náhradní termín stanovený na letošní 1. leden.

Na pódiu se tak dnes sešli ocenění za dva roky, pódium proto muselo být zvětšeno.

Jména oceněných byla netradičně známa již dlouho před ceremonií, Kancelář prezidenta republiky totiž seznamy vyznamenaných zveřejnila k 28. říjnům 2020 a 2021.

Reklama