Hlavní obsah

Radikální změna fotbalových pravidel? Portugalsko chce zkusit 60 minut čistého herního času

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbal by mohl doznat revoluční změny. Portugalská fotbalová federace se v dubnu chystá na turnaji hráčů do 23 ve spolupráci s univerzitou provést experiment. Turnaj Revelation Cup by se mohl hrát na 60 minut čistého herního času. Dostane projekt zelenou?

Foto: Sergio Moraes, Reuters

Fotbalista Flamenga Gabi leží na trávníku. Ilustrační foto

Článek

Portugalci k provedení experimentu potřebují dostat povolení od Mezinárodní pravidlové komise (IFAB). Zatím ho ale podle ostrovních médií nemají.

Pokud dostane projekt zelenou, na portugalském turnaji Revelation Cup se novinka vyzkouší. Poločas se bude hrát na 30 minut a čas poběží pouze v případě, že bude míč skutečně ve hře. Pokud se tedy například balón dostane do zámezí, dojde k ošetřování nebo ke střídání, časomíra bude zastavena.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Fotbal může být velmi tvrdý, ne vždy je ale bolest skutečným důvodem polehávání na trávníku. Ilustrační foto

Projektu by se měla účastnit i jedna z portugalských univerzit, která bude následně analyzovat získaná data a o svých zjištěních podá podrobnou zprávu. Analýza bude brát v potaz i názory fotbalistů, trenérů, funkcionářů a také fanoušků.

V současnosti se většinou hraje méně než 60 minut, někdy dokonce výrazně méně

Mezinárodní středisko pro sportovní studia (CIES) v minulosti zveřejnilo studii, ve které analyzovalo data z 36 evropských fotbalových lig. Zjistilo se, že ve většině soutěží se v průměru čistá herní doba vinou polehávání, zdržování, autů, střídání a dalších fotbalových náležitostí hraje dokonce méně než 60 minut.

Nejlépe dopadla nizozemská Eredivisie, kde se hraje v průměru cca 63 minut. V německé bundeslize je to například něco k 59 minutám.

Může to být ale také mnohem horší. Důkazem budiž nedávný šlágr mezi Plzní a Slavií, kdy se skutečně hrálo pouhých 53 minut.

Něco podobného přitom není vůbec ojedinělé. Loni se jen něco málo přes 40 minut čistého času hrálo i v Premier League například v duelu mezi West Hamem a Brentfordem.

V minulosti se myšlenku do pravidel protlačit nepodařilo

Tlaky na to vyzkoušet čistý čas se v minulosti už objevily. V roce 2017 je IFAB projednávala. Dokonce vznikl dokument s názvem Play Fair (Hraj fér).

Cílem bylo mimo jiné předejít zdržování hry právě tím, že se časomíra v případě polehávání na trávníku zastaví. Strategie měla docílit snížení plýtvání časem a zrychlení hry.

Tehdy ale z navrhovaných změn sešlo. Portugalský experiment by mohl změnu pravidel znovu vrátit do hry.

Měl by se podle vás fotbal hrát na 60 minut čistého času?
ano
86,7 %
ne
13,3 %
Celkem hlasovalo 5265 čtenářů.
  3 : 0 Slavia - Plzeň 3 : 0 dohráno
20240515T19 : 30:00+0200
Slavia vs. Plzeň
Slavia vs. Plzeň
Slavia
Plzeň
  Jablonec - Pardubice zítra 17 : 00
20240516T17 : 00:00+0200
Jablonec vs. Pardubice
Jablonec vs. Pardubice
Jablonec
Pardubice
  Bohemians - Karviná zítra 17 : 00
20240516T17 : 00:00+0200
Bohemians vs. Karviná
Bohemians vs. Karviná
Bohemians
Karviná
  Zlín - Č. Budějovice zítra 17 : 00
20240516T17 : 00:00+0200
Zlín vs. Č. Budějovice
Zlín vs. Č. Budějovice
Zlín
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.