Hlavní obsah

Ruský velkoklub angažoval Brita do role sportovního ředitele. Máme dost svých odborníků, čílí se poslanec

Aktuálně pátý klub ruské nejvyšší fotbalové ligy Spartak Moskva angažoval tento týden do role sportovního ředitele bývalého anglického hráče a fotbalového trenéra Paula Ashwortha. Ten již má zkušenosti s ruským fotbalem, když v roce 2005 plnil stejnou roli u týmu FC Rostov. Rozhodnutí angažovat do vysoké funkce cizince rozlítilo poslance ruské Státní dumy a člena představenstva rivalů z Chimki Romana Terjuškova.

Foto: @fcsm_official, Twitter

Angličan Paul Ashworth se stal sportovním ředitelem Spartaku.

Článek

„Jako poslanec Dumy a fanoušek Chimki mohu říci, že je to interní záležitost samotného klubu," řekl Terjuškov. „Považuji však za nepřijatelné zvát zahraničního specialistu, když máme v Rusku dostatečný počet ruských odborníků a trenérů, a v podmínkách speciální vojenské operace vynakládat peníze na jejich udržení," rozčílil se Terjuškov.

Spartak se však angažování specialistů ze zahraničí vůbec nebrání. V roli kouče působí Španěl Guillermo Abascal. Zahraničního kouče má i Lokomotiv Moskva, jehož trenérský tým vede Němec Josef Zinnbauer.

Pro bývalý klub českého záložníka Alexe Krále hrála důležitou roli při rozhodování o angažování 52letého Brita, krom profesních zkušeností, i výborná znalost ruského jazyka. Jeho příchod je jen další z mnoha změn, které u historicky nejúspěšnějšího ruského klubu v poslední době nastávají.

Energetický gigant Lukoil získal v srpnu nad klubem plnou kontrolu, což vedlo k odchodu dlouholetého prezidenta Leonida Feduna. Do čela představenstva byl dočasně jmenován viceprezident Lukoilu Alexandr Matycin.

Poslanec Terjuškov od začátku války na Ukrajině otevřeně vystupuje se svými proruskými názory. Podle něj by všichni ruští sportovci, kteří se rozhodnou změnit občanství jen proto, aby mohli startovat na mezinárodní scéně, měli být obviněni z velezrady.

Reklama

Související témata: