Hlavní obsah

Šachtar Doněck se kvůli přerušeným kontraktům zahraničních hráčů obrátil na Evropskou komisi

Fotbalový klub Šachtar Doněck podal k Evropské komisi (EK) stížnost na světovou federaci FIFA kvůli stále trvajícímu přerušení platnosti kontraktů zahraničních hráčů a trenérů. FIFA toto pravidlo zavedla po ruském vpádu na Ukrajinu loni v únoru a jeho původní platnost do konce června 2022 prodloužila na celou aktuální sezonu.

Foto: fifa.com

Mezinárodní fotbalová federace FIFA

Článek

Šachtar ve čtvrtečním prohlášení uvedl, že opatření mezinárodní federace porušuje podmínky hospodářské soutěže Evropské unie, brání ukrajinským klubům ve vstupu na přestupový trh a ohýbá spravedlivý a demokratický trh. FIFA se podle klubu nemá míchat do smluvních záležitostí, na nichž se nepodílí. "Očekáváme od Evropské komise, že pochopí mimořádný ekonomický tlak, jemuž náš klub kvůli jednání FIFA čelí," uvedl šestnáctinásobný ukrajinský mistr.

FIFA po napadení Ukrajiny Ruskem umožnila zahraničním fotbalistům a trenérům přerušit své platné smlouvy jak na Ukrajině, tak v Rusku. Šachtar, jenž dlouhodobě spoléhal na zahraniční hvězdy, se kvůli tomu loni v červenci obrátil na Sportovní arbitrážní soud (CAS). Po FIFA chtěl Šachtar odškodné ve výši 50 milionů dolarů (asi miliardu korun) kvůli ztrátě zahraničních hráčů bez náhrady. CAS letos v lednu oprávněnost pravidla FIFA potvrdil.

Šachtar si stěžuje Evropské komisi na to, že opatření FIFA vedla k výrazným ekonomickým ztrátám a snížení klubových příjmů o zhruba 40 milionů eur (940 milionů korun). Podle vítěze Poháru UEFA z roku 2009 je trvání pravidla do června letošního roku nezákonné a navíc existuje riziko dalšího prodloužení až do června 2024.

Reklama