Hlavní obsah

Slavia na triumf nedosáhla, také Sparta podlehla Brazilcům o gól

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reprízu loňského finále přinesl závěrečný zápas CEE Cupu fotbalistů do 19 let. Stejné místo, stejní soupeři, stejný výsledek, stejný vítěz… Bouřící stadion Bohemians 1905, tančící v rytmu samby. Slavia - Palmeiras 1:2. Čtvrtý triumf tohoto brazilského týmu v 11leté historii turnaje.

Foto: CEE Cup, Svatopluk Samler

Snímek z utkání o 3. místo mezi Flamengem (vpředu) a Spartou.

Článek

Obě mužstva postavila nejlepší možné sestavy, Slavii posílil poprvé i 18letý Adam Pudil, který už hrál loni za áčko Konferenční ligu proti Linci. První půle byla dynamická, ovšem bez výraznějších šancí, Jelínek pálil těsně vedle, na druhé straně gólman Rezek skvěle vykryl Jonathana. Slavia se dokázala dostat do nebezpečných akcí, ale nedotáhla je. Zato Palmeiras ji potrestali z efektivity a kvality. Dvě akce v závěru první části rozhodly. Při první po chybné rozehrávce uprostřed ještě Rezek vytáhl první ránu na břevno, na druhou už neměl naději. Vzápětí inkasoval podruhé.

Slavia obměnila po přestávce sestavu, získala ještě větší tlak a Pudil po zásluze snížil. Přišly i další příležitosti, z přímého kopu výborě střílel David Mikulanda, ale v závěru scházela možná trpělivost i štěstí. Brazilci zápas dotáhli ke čtvrtému vítězství v turnaji, třetímu v řadě. "Jsme spokojeni, finále bylo skvělou bitvou," ocenil úroveň hlavní kouč Gilmey Ayamberé Borges.

"Scházel nám kousek, měli jsme blízko, abychom Palmeiras letos udolali. Ale dvě akce v závěru druhé půle potvrdily jejich kvalitu. Myslím, že jsme obstáli a našim hráčům tahle konfrontace ukáže, v čem ještě musejí přidat," hodnotí úspěšný turnaj Milan Titěra, který dovedl Slavii do finále už loni. Brazilci po utkání rozpoutali na hrací ploše bouřlivé oslavy s vlastními reprobednami, děkovali Bohu i hrstce fanoušků v národních barvách. Pro poraženého soupeře, který si šel pro stříbrné medaile, připravili uličku uznání s potleskem.

Stejně jako loni skončila v CEE Cupu pražská Sparta. Po strhující nedělní bitvě s Palmeiras tentokrát s dalšími Brazilci, Flamengem, prohrála, byť o jediný gól. Loni zápas o třetí místo ztratila s Dynamem Kyjev až v penaltovém rozstřelu.

Sparta postavila mladší hráče převážně ročníku 2006, starší opory, které se už připravují s dospělým B týmem (Rus, Horák a další), už chyběly i na lavičce. Přesto to byl od začátku na stadionu Lokomotivy v Holešovicích oboustranně otevřený zápas s množstvím zajímavých akcí. Spartě opět výtečně zachytal gólman, podruhé dostal šanci Rodriguez Cuesta, který byl jedničkou už proti West Hamu (3:0).

Foto: CEE Cup, Svatopluk Samler

Ďolíček tančil v rytmu samby Palmeiras...

Flamengo při své premiéře v turnaji využilo jedinou šanci, bleskový únik a centr Adriela do otevřené obrany proměnil útočník Pedro Estevam. Sparta měla také několik šancí, v závěru střílel těsně nad Liška, nadějně mířil i Kačer.

"Škoda, že se nám nepodařilo dát gól. Moje poslední střela ulítla taky moc vysoko," smutní Arsen Vitarigov ze Sparty. "Bylo to sice trochu ve volnějším tempu než v neděli proti Palmeiras, ale opět jsme dokázali hrát s Brazilci vyrovnaně," dodává ofenzivní hráč, který se na CEE Cupu objevil už loni.

"Z pohledu výsledku jsme zklamaní. Ale předvedená hra i individuální výkony byly na vysoké úrovni," ocenil své hráče trenér Jan Kopáňko. "Nechceme kluky přetěžovat, kádr máme široký, proto tady dostali možnost i další hráči a určitě nezklamali. Mají teď optimální zpětnou vazbu, vědí, na čem pracovat, aby vylepšili věci, které se tolik nedařily a bez nichž bychom mohli zápas klidně zremizovat. K takovým zápasům se jen tak nedostanou. Turnaj mám strašně rád a budu moc rád, když bude pokračovat."

Až poslední rána ze značky pokutového kopu rozhodla, že páté místo v CEE Cupu 2023 získá nováček Al Ain FC ze Spojených arabských emirátů. V normální hrací době skončil jeho zápas s anglickým West Hamem smírně 1:1.

Emirátský tým na svém prvním evropském turné potvrdil kvalitu. V třetím utkání, tentokrát na stadionu Lokomotivy v Holešovicích, předvedl i v pro hráče nezvyklém dešti vyzrálý a disciplinovaný výkon, podpořený individuální kvalitou. Už v první půli se ujali vedení, ale Angličané těsně před pauzou vyrovnali. Rozhodovalo se tedy až v penaltovém rozstřelu. West Ham po třetí sérii vedl 2:1. Poslední střelu Al Ainu proměnil venezuelský záložník Yohan Hernandez a pak nigérijský gólman Sani Hassan lapil třetí anglickou ránu v řadě.

"Je to pro nás velký úspěch, jsem hrdý na práci celého klubu," říká spokojeně Matteo Lombardo, italský trenér Al Ainu, který tak završil svoji tříletou práci s tímto mužstvem. "Snažíme se vytvořit tým z domácích i zahraničních hráčů. Máme výborné podmínky, kluci chodí vedle fotbalu i do školy a většina i těch afrických žije ve městě s celými rodinami," potvrzuje sportovní vzestup celého regionu.

CEE Cup fotbalistů do 19 let v Praze:
Finále: Slavia Praha - Palmeiras 1:2 (0:2)
O 3. místo: Sparta Praha - Flamengo 0:1 (0:1)
O 5. místo: West Ham United - Al Ain 1:1 (1:1), penalty 2:3
Související témata:
  1 : 1 Zlín - Č. Budějovice 1 : 1 dohráno
20240516T17 : 00:00+0200
Zlín vs. Č. Budějovice
Zlín vs. Č. Budějovice
Zlín
Č. Budějovice
  3 : 0 Jablonec - Pardubice 3 : 0 dohráno
20240516T17 : 00:00+0200
Jablonec vs. Pardubice
Jablonec vs. Pardubice
Jablonec
Pardubice
  1 : 3 Bohemians - Karviná 1 : 3 dohráno
20240516T17 : 00:00+0200
Bohemians vs. Karviná
Bohemians vs. Karviná
Bohemians
Karviná
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.