Hlavní obsah

Splácejí se dluhy ze zahraničních přestupů, FAČR pomohla klubům získat přes 300 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejde o horentní sumy, pro menší české kluby jsou ovšem významné. Fotbalová asociace České republiky (FAČR) pomohla více než deseti z nich získat částku přesahující 325 tisíc korun, která se týká možných nevyplacených nároků klubů ze zahraničních přestupů hráčů. FAČR se na zmíněné záležitosti zaměřila v rámci interní kontroly a kluby tak nyní dosáhly na finanční obnos dosahující až výše 55 tisíc korun.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Král v dresu Hradce Králové.

Článek

Jedná se o dva principy. Kromě tréninkové kompenzace, která se vyplácí v případech, kdy hráč uzavře profesionální smlouvu do svých 23 let, existuje také institut Solidarity payment. Částky z něj plynoucí se vyplácejí nehledě na věk hráče vždy, když přestoupí do zahraničí či mezi zahraničními kluby za jakoukoliv finanční kompenzaci mezi dvěma kluby.

Příkladem je FC Nový Bor, který za přestup svého odchovance Jana Krále z Hradce Králové do belgického Eupenu, inkasoval finanční kompenzaci ve výši cca 55 tisíc korun.

„O možnosti našeho nároku na finanční kompenzaci jsme se dozvěděli od kolegů z FK Varnsdorf. Spojili jsme se vzápětí s právním oddělením FAČR, které nám pomohlo celou věc - včetně urgencí - vyřídit. Rád bych touto cestou ocenil výbornou spolupráci s asociací. Kompenzace za přestup hráče pro náš klub znamená významnou částku, kterou v rámci klubu využijeme především na rozvoj fotbalové mládeže,“ popisuje Zdeněk Fakan, předseda FC Nový Bor.

Co přinese českému fotbalu mé zvolení do VV UEFA? Prestiž, vliv a know-how, říká Petr FousekVideo: FAČR

V rámci interní kontroly se FAČR zaměřila na přestupy českých hráčů do zahraničí v posledních dvou letech, neboť právě po dvou letech se mezinárodní nároky před FIFA promlčují. Tímto způsobem bylo zjištěno, že může existovat přes 10 nevyplacených nároků za transfery hráčů, kteří přestupovali v tomto období za určitou částku do zahraničí či mezi zahraničními kluby.

Zjistilo se, že v drtivé většině případů kluby neobdržely částku, která jim dle předpisů FIFA náležela. FAČR tedy začala podávat jednotlivě žádosti a zatím pro kluby získala částku přesahující 325 tisíc korun.

Od listopadu 2022 vešel v platnost tzv. FIFA Clearing house, který má za cíl odstranit informační asymetrii mezi kluby, které často o svém nároku nemají povědomí a v důsledku dvouleté promlčecí lhůty dojde k zániku předmětného nároku.

Nyní tedy celý proces běží automaticky a nestane se, že by některý z domácích klubů nedosáhl na svůj nárok. Nicméně pro přestupy a hostování, které se uskutečnily před 16. listopadem 2022, je stále nutné uplatnit nárok prostřednictvím žádosti v přestupovém systému FIFA.

„Na místě je také vyzvat kluby, aby v případě, že jsou přesvědčeny o vzniku výše zmiňovaného nároku, FAČR s touto záležitostí neprodleně kontaktovaly. Všem klubům je nabídnuta bezplatná součinnost při přípravě a vyřizování žádosti. FAČR si na rozdíl od různých soukromých poskytovatelů či advokátních kanceláří neúčtuje procenta či jinou částku za zprostředkování a vymožení nároku. Po celou dobu řešení vzniklé situace je naopak klubům v rámci své servisní činnosti k dispozici,“ poukazuje Michal Valtr, generální sekretář FAČR.

Reklama