Hlavní obsah

Státní zástupce navrhl vyšetřovat Infantina z trestného činu

Bern

Švýcarský státní zástupce Stefan Keller doporučil, aby byl prezident FIFA Gianni Infantino v případu své "letecké aféry" vyšetřován z trestného činu. Šéf fotbalové federace v roce 2017 využil na zpáteční let ze Surinamu do Ženevy drahé soukromé letadlo.

Foto: FAČR

Šéf FIFA Gianni Infantino na archvním snímku s předsedou FAČR Martinem Malíkem.

Článek

Keller dnes na svém webu uvedl, že předal výsledky vyšetřování federálnímu státnímu zastupitelství, jež se jimi bude zabývat. On sám k otevření trestního případu mandát nemá.

Infantino si před třemi lety nechal k návratu ze zámořské služební cesty zaplatit drahé soukromé letadlo. Odůvodnil to tím, že spěchal na schůzku s šéfem UEFA Aleksanderem Čeferinem, k níž ale nedošlo. Kauzou, na kterou upozornil německý list Süddeutsche Zeitung, se zabývala letos v létě etická komise FIFA, ale Infantina nepotrestala.

Kellera letos švýcarští poslanci pověřili, aby vyšetřil jinou Infantinovu kauzu týkající se jeho nestandardních schůzek s bývalým generálním prokurátorem Michaelem Lauberem. Otevřít trestní případ v aféře s letadlem Keller nemůže právě proto, že má pravomoci pouze k případům týkajícím se Laubera.

Reklama