Hlavní obsah

UEFA nemá dost! V plánu má další soutěž fotbalových klubů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To tu dlouho nebylo. Ve světě fotbalu se plánuje nová soutěž. Alespoň tomu nasvědčují poslední zprávy z UEFA, která chystá další turnaj vzájemného měření sil fotbalových mužstev. Mělo by se jednat o předsezónní miniturnaj v Americe, kterého by se zúčastnily pouze nejlepší čtyři týmy podle koeficientu.

Foto: Steffen Prößdorf

Prezident UEFA Alexander Čeferin.

Článek

Jen tři roky od vzniku často kritizované Evropské konferenční ligy, která světlo světa poprvé poznala v letošní sezoně, je tu náběh na vznik nové soutěže. UEFA údajně již vymyslela další měření sil fotbalových klubu. Nebude se ale jednat o čtvrtou evropskou soutěž, nýbrž o předsezonní turnaj ve Spojených státech.

Toho by se na základě klubového koeficientu zúčastnily pouze čtyři nejlepší celky. Předpokládá se, že vítěz Ligy mistrů by měl účast zaručenou. Miniturnaj by se konal na začátku každé sezony a těsně před skupinovou fází Ligy mistrů.

Začít by se mělo v roce 2024, tedy ve stejném roce, kdy bude spuštěn také nedávno schválený nový formát milionářské Ligy mistrů. Ta bude mít nově místo 32 hned 36 celků. Základní fáze elitní soutěže se v novém formátu už nebude hrát v tradičních skupinách, ale jako jedna liga se všemi týmy.

Myšlenka o novém turnaji ve Spojených státech se dost možná skutečně dočká oficiálního schválení. Jak ale uvádí francouzský sportovní deník L'Equipe, zatím se jedná pouze o nápad. To potvrdil také šéf UEFA Alexander Čeferin, který v této souvislosti kontaktoval i agenturu AFP.

Očekává se, že novou formu turnaje jednotlivé kluby nepodpoří. Ohromný počet zápasů, který by předsezónní soutěží ještě narostl, je děsivou vidinou. Není přitom tajemstvím, že některé hvězdy nahlas kritizují i Ligu národů, kvůli které mají hráči po sezoně krátkou dovolenou.

Reklama

Související témata: