Hlavní obsah

V Anglii potrestali dalšího fanouška za rasismus, za mřížemi stráví deset týdnů

Soud v londýnském Willesdenu poslal za mříže dalšího fotbalového fanouška, který po prohraném penaltovém rozstřelu ve finále mistrovství Evropy rasisticky urážel trio anglických reprezentantů Marcus Rashford, Jadon Sancho a Bukayo Saka. Dvaapadesátiletý Jonathon Best stráví ve vězení za urážky na sociálních sítích deset týdnů.

Foto: Phil Noble, Reuters

Marcus Rashford z Manchesteru United neúspěšně pálí na branku v utkání proti Bergamu. Ilustrační foto.

Článek

Best po finálové porážce s Itálií rasisticky napadl trojici neúspěšných penaltových exekutorů v živém videostreamu na facebooku. Po upozornění ostatních uživatelů i policie odmítl video stáhnout se slovy, že na svém profilu si může uveřejňovat, co chce. Facebook osmnáctisekundový záznam odstranil po třech dnech.

"Využil sociální sítě k tomu, aby veřejně hanobil tři mladé muže, kteří neproměnili penaltu během fotbalového zápasu. Chci poděkovat lidem, kteří toto kriminální chování nahlásili, a věřím, že tento rozsudek znovu pomůže v boji proti nenávistným a rasistickým komentářům na sociálních sítích," uvedla zástupkyně prokuratury Elaine Cousinsová.

Není to zdaleka první trest za urážky trojice anglických reprezentantů na sociálních sítích, naposledy před měsícem byl odsouzen padesátiletý Bradford Pretty na 50 dnů vězení s podmínkou na 12 měsíců a 200 hodin veřejně prospěšných prací. Další rozsudky padly v souvislosti s výtržnostmi během finálového duelu ve Wembley, během nichž bylo zraněno 19 policistů a 86 chuligánů bylo zadrženo.

Reklama

Související témata: