Hlavní obsah

Ve Švýcarsku začne soud s Blatterem a Platinim, za podvod jim hrozí až pět let

Ve Švýcarsku začne ve středu soud s bývalým předsedou Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) Seppem Blatterem a někdejším šéfem Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) Michelem Platinim. Oba jsou obžalovaní z podvodu a dalších trestných činů, podle agentury Reuters jim hrozí až pětileté vězení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sepp Blatter na archivním snímku

Článek

Platini v únoru 2011 od tehdejšího prezidenta FIFA Blattera obdržel dva miliony švýcarských franků (48 milionů korun). Oba funkcionáři tvrdí, že šlo o odměnu za poradenskou činnost v letech 1998 až 2002 na základě ústní dohody. Švýcarské orgány to vyšetřovaly šest let a loni v listopadu vznesly obžalobu - vedle podvodu také ze špatného hospodaření, zpronevěry prostředků FIFA a padělání dokumentů.

Proces v Bellinzoně by měl trvat do 22. června, rozsudek se očekává 8. července. Šestaosmdesátiletý Blatter i šestašedesátiletý Platini vinu odmítají. "Vše bylo naprosto legální," vyjádřil se Platini a celou věc označil za komplot. "Platbu schválily všechny odpovědné orgány FIFA," dodal Blatter. Ten bude podle agentury SID vypovídat před tříčlenným tribunálem ve středu, Platini ve čtvrtek.

Bývalý vynikající francouzský záložník Platini, jenž byl i místopředsedou FIFA, v roce 2015 dostal za přijetí peněz od Blattera osmiletý zákaz působení ve fotbale. Po sérii odvolání dosáhl snížení trestu na čtyři roky, který mu vypršel v říjnu 2019. Šestiletý zákaz Švýcara Blattera skončil loni v říjnu.

Reklama