Hlavní obsah

VIDEO: Poslední tým žebříčku FIFA Americká Samoa se raduje z premiérové výhry

Nejhorší tým žebříčku FIFA Amercká Samoa se raduje z historicky prvního vítězství v mezistátních zápasech. Fotbalisté oceánského státu, ve kterém žije sedmdesát tisíc obyvatel, se radovali ze zisku tří bodů, když v kvalifikačním utkání o postup na mistrovství světa porazili 2:1 další oceánský stát Tonga.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto

Článek

Třicetkrát odcházeli fotbalisté Americké Samoy poraženi, před deseti lety je Austrálie dokonce vyprovodila po výprasku 31:0. Svěřenci nizozemského trenéra Thomase Rongena se konečně dočkali.

V kvalifikačním utkání Oceánie o postup na mistrovství světa zvítězili nad týmem z Tongy 2:1. O branky se postarali Ramin Ott a Shalom Luani.

Americká Samoa je na poslední příčce žebříčku FIFA. Společně s dalšími čtyřmi týmy, mezi nimiž jsou také dva evropské celky - San Marino a Andorra.

„Nikdy jsme ještě nevyhráli. Podařilo se nám v oficiálním zápase skórovat a zvítězit. Postarali jsme se o část fotbalové historie,“ řekl po utkání nadšený Rongen.

Na postup do další fáze kvalifikace o MS 2014 však Americká Samoa nakonec nedosáhla, v dalším duelu totiž prohrála s domácí Samoou 0:1 brankou z poslední minuty.

Reklama

Související témata: