Hlavní obsah

VIDEO: Respekt! Brazilský brankář hraje fotbal jen s jednou nohou

Sao Paulo

Když fotbal milujete, nic vás nezastaví. Důkazem je Brazilec Alexandre Toledo, který v zápasech stráží bránu i přesto, že má pouze jednu dolní končetinu.

Brazilský brankář hraje fotbal jen s jednou nohou.Video: Reuters

 
Článek

Dnes sedmatřicetiletého Toleda potkala v roce 1996 vážná autonehoda, po níž mu lékaři museli amputovat téměř celou levou nohu.

Přes značný tělesný handicap se tenhle chlapík ze Sao Paula fotbalu nevzdal. A nikdo z jeho spoluhráčů mu pokračování brankářské kariéry nerozmlouval. Ba naopak... "Byli jsme spolu před nehodou i po ní. Kdyby nebylo fotbalu, neměl bych dnes tyhle přátele, a neměl bych šanci dál hrát," řekl Toledo.

Brazilec se před osmnácti lety střetl při jízdě na motocyklu s automobilem. Utrpěl vážné zlomeniny nohy, kvůli nimž byl několik měsíců upoutaný na lůžku. Po roce se musel smířit s tím, že jeho levá noha už nebude nikdy funkční. Měl dvě možnosti: buď bude mít obě nohy, ale jednu zcela nepohyblivou, nebo si nechá končetinu amputovat.

Rozhodl se pro amputaci a poté začal spřádat plány na návrat k fotbalu. Do branky se znovu postavil a je příkladem pro ostatní handicapované. Jak sám říká, hra mu pomáhá zvýšit sebevědomí a zmírnit stres.

Reklama

Související témata: