Hlavní obsah

Za běsnění lze čekat trest! Co spustilo scénu, při níž bývalý reprezentant sejmul rozhodčího?

Za pár minut se šlo domů. Rozhodčí se válel v blátě. Rozzuřený Radek Šírl ho u vlastní branky poslal k zemi a bylo po všem. Zápas fotbalové divize C mezi domácími Zbuzany a Vysokým Mýtem zůstal nedohrán. Úlet bývalého reprezentanta budou ve středu řešit asociační orgány. Inzultace sudího na této úrovni je zcela výjimečná, trest předjímat nelze, ale sazebník je podle řádů jasný. Až dva roky stop, pokuta do půl miliónu korun.

Zkrat Radka ŠírlaVideo: Fortuna Gól snů

 
Článek

Disciplinární řízení není vedeno jen proti hráči samotnému, ale i proti klubu z malé obce u Prahy. Podle všeho neunikne kontumaci nedohraného utkání, z něhož je dostupný záznam.

Mužstvo vede zkušený kouč Luboš Urban bývalý hráč Dukly. V sobotu očekával boj o přední příčky, přesněji o druhé místo s celkem z východu Čech.

„Klimatické podmínky před zápasem udělaly z hřiště těžký, vodou nasáklý a měkký terén. Rozhodčí rozhodl, a tak se šlo do zápasu. Bohužel nasadil laťku příliš benevolentní, málo pískal, nechával výhody (na obě strany), řadu nebezpečných skluzů netrestal (na obě strany)," líčil trenér sobotního dění na klubovém webu.

Urban: Šírlovo chování bylo za hranou

A čím se spustilo samotné Šírlovo běsnění po 35 minutách hry? „Nesmyslným dohráním situace soupeře do našeho gólmana," viděl trenér na počátku všeho příliš velký důraz protivníka. Snažil se alespoň trochu hájit svého svěřence. V diskusních fórech se zmiňuje, že kontaktu napomohl i bránící hráč. Co je však podstatné? Do dění rázně vstoupil Šírl. Přispěchal coby rázný ochránce brankáře...

Šírl pak dostal červenou kartu za vražení do soupeře. Ležícího hráče poté ještě nakopl. Po vyloučení strčil do asistenta rozhodčího a hlavního zezadu udeřil pěstí do hlavy, až upadl na zem.

„Ano - bylo to za hranou, byl to zkrat jednotlivce (doufám, že teď už to ví...), a to neovlivníte. Na hřišti pracují emoce, hráči se musí kontrolovat. Hrálo se o hodně, ale nesmí to překročit fair play. Přišli jsme o body, o hráče. Nedisciplinovaností jsme doslova ´darovali´ soupeři 3 body," posteskl si kouč.

Vyhrožoval sudímu

Připomeňme si, co je o Šírlově výstupu uvedeno v zápise. "Prudké vražení oběma rukama do oblasti krku v přerušené hře s následkem pádu, poté ležícího soupeře nakopl do oblasti stehna. Po udělení ČK strčil oběma rukama zepředu do hrudi asistenta rozhodčího a následně zezadu prudce udeřil zaťatou pěstí hlavního rozhodčího do oblasti spánku, ucha, což zapříčinilo pád rozhodčího na zem," vylíčil počínání zbuzanské opory rozhodčí zápasu Matěj Cichra.

Šírl se neuklidnil ani poté a při odchodu ze hřiště sudímu ještě měl vyhrožovat. "Já si na tebe počkám, já ti ji napálím opravdu, ať máš důvod to ukončit," citoval Cichra Šírla.

Ten ve své kariéře zažil i triumf v Poháru UEFA, poslední sezóny trávil ve Zbuzanech, které pravidelně postupovaly. Letos jsou nováčkem ve čtvrté nejvyšší soutěži. Hrají tam i další známí hráči se zvučnou minulostí - Radek Dosoudil, Mario Lička nebo Marek Kincl.

Reklama

Související témata: