Hlavní obsah

Ostrák o štaci v Americe, Vaclíkovi a Messim: Příští rok bude mít ještě větší grády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rušnou Ameriku po deseti měsících vyměnil za rodný Frýdek-Místek. Záložník Tomáš Ostrák odpočívá po dlouhém fotbalovém roce, který pro něj byl hodně pestrý. S týmem St. Louis City překvapil: nováček Major League Soccer senzačně vyhrál Západní konferenci, ovšem pak narazil hned v prvním kole play off. „Rychlý konec byl hořký, ale i tak to byla historická sezona,“ říká Ostrák v rozhovoru pro Sport.cz. „Teď si dám chvilku pohov a v příštím roce budeme v St. Louis zase hladoví.“

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Ostrák ve své první sezoně v MLS odehrál 31 zápasů a vstřelil 3 góly.

Článek

Jak vypadá vaše volno?

Zůstávám ve Frýdku a užívám si, že můžu všude dojet autem. (usmívá se) Nikam se nechystám, z celé sezony jsem přecestovaný. Zatím mám úplné volno, posilovna a běhání přijdou až časem.

Co vám v Americe nejvíc chybělo?

Celkově jste tam odříznutý od Evropy. Přijdete z tréninku a v Česku je třeba devět nebo deset večer, to už nikomu moc nezavoláte. A pak mi chybí klasika: jídlo od mamky. Její gulášek jsem si dal hned po návratu do Česka. Jsou to malé, ale příjemné věci.

Upřímně, asi jste chtěl mít volno o něco později, viďte?

Rozhodně. Je škoda, že jsme vypadli už v prvním kole, sezonu jsme měli dobře rozjetou. Po základní části jsme byli první a udělali jsme hodně rekordů. Šli jsme do play off s tím, že chceme trofej, ale hned na začátku přišla stopka.

Co se stalo? Teoreticky všechno hrálo pro vás, navíc Kansas musel na rozdíl od vašeho St. Louis přejít přes předkolo.

Zápasy s Kansas City jsou derby, stejně jako my sídlí ve státě Missouri. A víte, jak to v derby funguje… Měli jsme trumfy v ruce a na rozdíl od Kansasu jsme měli před začátkem play off delší volno, ale oni se po povedeném předkole dali rychle dohromady a dvakrát nás porazili.

Přitom po výsledcích s Kansasem ze základní části (4:0, 1:2, 4:1) se zdálo, že jste favorit.

Třeba by to vyšlo, kdybychom hráli s kýmkoliv jiným. Potvrdilo se, že v derby se může stát cokoliv. Stadiony byly plné, mělo to grády a zápasy doprovázela obrovská show. Play off jsem hrál poprvé v životě a po téhle zkušenosti musím říct, že to mělo dobrou energii.

S trochou nadsázky, nechtěl byste play off zrušit? Celou sezonu se na něco dřete a jste první, jenže pak stačí pokazit dva zápasy a je konec.

Je to tak, v play off se trestá každá chyba. Ve dvou zápasech jsme dali jen dva góly a šli jsme z kola ven. 1:4 doma, 1:2 venku a hotovo. Když byl definitivní konec, v kabině bylo ticho. Ale trenér a lidi z vedení nám opakovali, že sezona byla úspěšná a není důvod být smutný. Vstřebali jsme to a jdeme dál.

Do americké Ligy mistrů, kterou máte jistou coby vítěz Západní konference?

Ta by mohla být hodně zajímavá, bude to pro mě další úplná novinka. Můžeme potkat i soupeře z Mexika a dalších zemí střední Ameriky. Je to odměna za pohádku, kterou jsme napsali. Byli jsme nový tým a nikdo moc nevěděl, co od toho čekat, ale dopadlo to krásně.

Od začátku jste šokovali Ameriku.

Dařilo se nám už v přípravě a doufal jsem, že si to přeneseme do sezony, což se povedlo. Vyhráli jsme prvních pět zápasů, to se v soutěži ještě nestalo. A standard jsme si udrželi až do konce základní části.

Jak dlouho jste si zvykal na americké novinky? Jiný životní styl, dlouhé vzdálenosti, časté změny podnebí…

Pomohlo mi, že jsem tam byl už od loňského léta, měl jsem tři měsíce na adaptaci. Z Evropy jsem nebyl zvyklý na každý zápas létat, ale po čase už vám to ani nepřijde. Stejně jako změny časových pásem. Brzy jsem si zamiloval i ligu.

Jaká je Major League Soccer?

Má grády, což ještě víc znásobil letní příchod Messiho do Miami. Soccer fanoušky baví a stadiony jsou plné. Liga je hodně nevyzpytatelná, což jsem na vlastní kůži poznal v prvním kole play off.

A nejen v něm, v sezoně jste nehrál pouze v pěti utkáních.

S tím jsem spokojený, v první sezoně jsem dostával dost prostoru. Snažil jsem se odehrát co nejvíc zápasů v základu: byla jich zhruba polovina, což je super bilance. Sestava se hodně točila, protože program je v Americe dost našlapaný.

Poznal to i brankář Tomáš Vaclík, jenž v září přišel do týmu New England Revolution. Nakonec neodchytal ani jeden duel, i jeho tým vypadl hned v prvním kole play off. Mluvili jste spolu?

Bohužel jsme to nestihli. Je příjemné, že do Ameriky přišel další Čech. Tomáš má spoustu zkušeností a velké jméno, lize může hodně pomoct. Snad se potkáme v příští sezoně.

Stejně jako se zmiňovaným Lionelem Messim? Jeho Miami se do play off nedostalo.

Dá se tušit, že Miami bude příští rok ještě silnější. Messiho angažmá je pro soutěž obrovská bomba, liga je s ním o dost zajímavější. Pokud mu bude držet zdraví, může v Americe dokázat velké věci.

Reklama

Související témata:
St. Louis City SC
Tomáš Ostrák
  2 : 2 Č. Budějovice - Slovácko 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  1 : 2 Hradec Králové - Slavia 1 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové
Slavia
  2 : 2 Ostrava - Liberec 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  3 : 0 Plzeň - Teplice 3 : 0 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Teplice
Plzeň vs. Teplice
Plzeň
Teplice
  0 : 1 Zlín - Karviná 0 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Zlín vs. Karviná
Zlín vs. Karviná
Zlín
Karviná
  1 : 4 Olomouc - Sparta 1 : 4 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Sparta
Olomouc vs. Sparta
Olomouc
Sparta
  1 : 1 Jablonec - Ml. Boleslav 1 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec
Ml. Boleslav
  2 : 1 Bohemians - Pardubice 2 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

Basketbal

Opava titul neobhájí

Opavští basketbalisté ligový titul neobhájí. Ve čtvrtfinále je senzačně vyřadila Ostrava, která vyhrála doma 86:85 a sérii ovládla 4:2 na zápasy.
NačítámNačíst další články