Hlavní obsah

Pijte, hodujte, bavte se! Jablonec těžil také ze vstřícnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalový Jablonec zatím v aktuální sezoně hrál jen dvakrát doma, zato hned s oběma pražskými S. „Bylo to pro nás těžké, že hned první dva zápasy znamenaly návštěvu dvou nejpočetnějších táborů fanoušků,“ říká tiskový mluvčí Martin Bergman. Na Střelnici se tak zatím těší z dvojnásobného nárůstu návštěvnosti, byť atraktivní soupeři průměr zkreslují.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci Slavie Praha (ilustrační foto)

Článek

Jablonec pokračuje v trendu a k početným příznivcům soupeře volí netradiční přístup. Když před dvěma týdny dorazili fandové Sparty na Střelnici na jižní tribunu, kterou pro ně severočeský klub vyčlenil, mohli si například na plotě přečíst vzkaz: „Věřím, že si návštěvu na Střelnici užijete. Pijte, hodujte, bavte se, tancujte, ale ve vší počestnosti,“ napsal jim Bergman mimo jiné. „Česká liga potřebuje víc takových lidí. I takové maličkosti jsou mílovými kroky ve zlepšování komfortu pro fanoušky na českých stadionech,“ ocenil pak gesto podcast od fanoušků pro fanoušky Za čárou na sociální síti X.

„Chtěl jsem trochu uvolnit atmosféru a v upřímném duchu fanoušky Sparty přivítat. Myslím, že se to povedlo. Teď jsem vzkaz nedával, aby to už nebylo moc na sílu,“ řekl po zápase se Slavií Bergman.

Fanoušci, hráči či trenér Priske účinkují ve spotu fotbalové SpartyVideo: AC Sparta Praha

„Každá taková iniciativa z řad pořádajícího klubu se vždy vrátí v dobrém. U nás jsou všichni fanoušci vítáni. A jsme rádi, že například kluby jako Jablonec, Teplice nebo Liberec tímto svým přístupem inspirují další kluby v lize. Navíc my jsme si tu jižní tribunu přizpůsobili k tomu, že tam můžeme umístit buď klasický sektor hostů, nebo rozšířenou podobu pro přibližně 1100 lidí,“ řekl Bergman.

Fanoušci Sparty, kterých podle policie na sever Čech zamířilo 2200 (celkově utkání sledovalo 5684), zaplnili celou kapacitu jižní tribuny, slávistů z ní remízu 1:1 vidělo zhruba 900. Dohromady na Střelnici na vicemistra přišlo 4511 diváků.

„Reakce jsou dobré, snažíme se posouvat služby nejen pro domácí, ale právě také pro hostující fanoušky, protože se pak rádi vracejí. A je to dobře pro ligu kvůli návštěvnosti, pro zápas z pohledu atmosféry a nebudeme si nic nalhávat, i pro klubovou kasu. Matematika je jednoduchá. vstupenka na zápasy první kategorie (Slavia, Sparta, Bohemians, Plzeň a Liberec) stojí 400 korun, takže je znát, jestli je tribuna za brankou plná nebo prázdná, je to rozdíl v řádu statisíců,“ vysvětlil s tím, že na druhou stranu klub musí posílit občerstvení, kontroly, sociální zařízení a podobně.

Přivede Slavia ještě nějakou posilu? Jindřich Trpišovský by si aspoň jednoho hráče přál Video: Sport.cz

„To vše stojí peníze navíc, které se vám ale pozitivním přístupem vrátí. Když se to vezme v globálu, pomáhá to celkově zápasu a českému fotbalu, takže největší odměnou je atmosféra. Co jsem se bavil s hráči, tak přímo nevnímají, kdo zrovna skanduje, ale na celém stadionu je hukot, což vždycky pomůže,“ dodal.

Zatímco po zápase se Spartou řešila policie několik deliktů včetně napadení jednoho pořadatele, zápas se Slavií se obešel bez incidentů. Jablonec zatím hřeje po dvou duelech průměrná návštěvnost přes 5000 fanoušků, ta v minulé sezoně činila 2378.

  1 : 2 Zlín - Bohemians 1 : 2 dohráno
20240519T17 : 00:00+0200
Zlín vs. Bohemians
Zlín vs. Bohemians
Zlín
Bohemians
  4 : 0 Pardubice - Karviná 4 : 0 dohráno
20240519T17 : 00:00+0200
Pardubice vs. Karviná
Pardubice vs. Karviná
Pardubice
Karviná
  2 : 2 Č. Budějovice - Jablonec 2 : 2 dohráno
20240519T17 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Jablonec
Č. Budějovice vs. Jablonec
Č. Budějovice
Jablonec
  0 : 1 Teplice - Hradec Králové 0 : 1 dohráno
20240519T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Hradec Králové
Teplice vs. Hradec Králové
Teplice
Hradec Králové
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.