Hlavní obsah

Zlín má jasno. Změna trenéra nám prospěla, zní z kabiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dva týdny zpět byli fotbalisté Zlína pro smích takřka celému světu. Aby ne, ono inkasovat doma devětkrát by za nezměrnou ostudu platilo i v hokeji. Bizarní porážka 5:9 s Mladou Boleslaví stála trenérský flek Pavla Vrbu, jehož nástupce Bronislav Červenka si vede výtečně. Za tři zápasy mužstvo pod jeho vedením nedostalo ani gól a zvládlo i sobotní duel v Pardubicích (1:0). „Změna trenéra týmu prospěla,“ domnívá se Alexandr Bužek, jenž na východě Čech vstřelil jedinou branku duelu.

Foto: David Taneček, ČTK

Zlín si v prvních třech utkáních pod Bronislavem Červenkou udržel tři čistá konta.

Článek

Pravdivost jeho tvrzení je evidentní z výsledků Červenkovy zatím velmi krátké, ale překvapivě úspěšné éry. 48letý kouč při své premiéře dokázal remizovat 0:0 na hřišti favorizované Sigmy Olomouc, následně Zlín v osmifinále MOL Cupu pod jeho taktovkou vyřadil Baník Ostrava (1:0). Na půdě Pardubic pak triumfoval stejným skóre. Sečteno a podtrženo – 270 minut, nula obdržených branek. Oproti blamáži s Boleslaví diametrálně odlišný obrázek…

Což předčilo očekávání i samotného Červenky. „Tohle nečekáte nikdy. Přišli jsme s tím, že jsme od vedení dostali nějakou šanci a chceme se pokusit udělat to nejlepší, co můžeme. To znamená dát do toho energii, duši a naše zlínské srdce,“ líčil 48letý kouč, který předtím šéfoval druholigové Kroměříži. Z ní si s sebou do nejvyšší soutěže vytáhl i asistenty Iva Světlíka a Lukáše Motala. „Všichni kluci v realizačním týmu mají ke klubu vztah,“ ví Červenka, který za Zlín ještě v dobách aktivní kariéry nastoupil do 114 prvoligových a 25 druholigových utkání.

„Většina z nás pana Červenku zná. Ve Zlíně hrával, to nám určitě pomáhá,“ tuší Bužek. Nový trenér Zlína zatím převážně zpevnil defenzivní linii, v obou ligových duelech mu vyšla sázka na stoperskou dvojici Didiba-Černín. Je mu ale jasné, že dřina ještě zdaleka nekončí. „Pokusíme týmu dát časem větší herní tvář a pracovat velmi usilovně. Věřím, že v tabulce budeme stoupat ještě výš,“ doufá Červenka.

Jemuž jde na ruku i fakt, že se může opřít o Stanislava Dostála, uzdravenou brankářskou jedničku. 32letý gólman po comebacku do sestavy zapsal tři čistá konta, z celkem čtrnácti střeleckých pokusů na branku neinkasoval ani jednou. Proti Pardubicím díky skvěle organizované obraně tolik práce neměl, nejsložitější zákrok musel paradoxně vytasit proti vlastnímu spoluhráči. Těsně před koncem Jakub Černín nebezpečně protečoval nákop pardubického Marka Ichy, Dostál ale reflexivně zasáhl a uhájil jak čistý štít, tak tříbodový zisk.

„Fantasticky to vyrazil. Byl to klíčový moment utkání, díky tomu to neskončilo 1:1,“ má jasno Červenka. „Standa je výborný, jeho návrat nám hodně pomohl. Má důležité zákroky a tým umí podržet,“ pokračoval ve chvále Bužek. Pro srovnání – Dostálův náhradník Matej Rakovan sice v utkání na hřišti Bohemians také udržel nulu, celkově ale v pěti utkáních lovil míč ze sítě jednadvacetkrát…

Jestli se jedná jen o krátkodobou „falešnou formu“ pod vedením nového trenéra, nebo se odepisovaný Zlín opravdu zvedá, ukáže až čas. Momentálně Ševce může těšit alespoň to, že bodově dotáhli předposlední České Budějovice, které mají ale k dobru nedělní zápas na půdě Liberce.

Související témata: