Hlavní obsah

Expert vysvětluje, kdy a jak na fotbale zasahují těžkooděnci. K Plzni říká: Policie nepochybila

Dění po středečním finále MOL Cupu se bude nejen ve fotbalových kruzích rozebírat zřejmě ještě dlouho. Vpád fanoušků na trávník, hromadná potyčka a zásah těžkooděnců. Jaká ale v těchto momentech platí pravidla a postupy? Pro Sport.cz vše vysvětluje bezpečnostní expert a bývalý ředitel Pořádkové služby Policie ČR Martin Hrinko.

Fanouškovské nepokoje po finále MOL CupuVideo: Sport.cz

 
Článek

Obrázky z Plzně obletěly doslova celý svět. Sparta vítězstvím 2:1 obhájila double, daleko více se ale řeší, co se dělo na hřišti po závěrečném hvizdu. Někteří fanoušci Západočechů vběhli na hrací plochu a namířili si to na druhou stranu. Když se blížili k sektorům soupeře, část příznivců Letenských se nechala vyprovokovat a, možná s cílem se bránit, opustila svá místa. Začala hromadná mela.

Následoval zásah těžkooděnců. Vše je potřeba vnímat v kontextu sobotního incidentu v Mladé Boleslavi, kdy fanoušci Sparty chtěli s hráči slavit na ploše titul. Narazili však na zeď z policistů, kteří údajně opakovaně apelovali, aby se nikdo o žádné průniky nepokoušel, jinak přijde zákrok. A přesně druhou variantou to celé dopadlo.

Teď ale zpět do Plzně, kde finálový duel spadal pod organizaci FAČR. Pořadatelská služba se, zřejmě s ohledem na víkendové události, soustředila v závěru více na sektor sparťanů. Ale pozor, mluvíme o pořadatelské službě, tedy osobách v reflexních ve vestách, často studentech nebo lidech v postarším věku. Ti smí do všeho vložit hrubou sílu až při sebeobraně nebo v krajní nouzi. Zatímco v Boleslavi těžkooděnci, kteří mají po neuposlechnutí slovní výzvy možnost použít donucovací prostředky, nastoupili před fanoušky Sparty několik minut před koncem, v Plzni čekali v rozích.

„Šlo vidět, že policie se zákrokem počítala a byla na něj připravena silami i prostředky v dostatečném množství. Časově i reaktivně velmi rychle policisté zakročili proti vzájemnému hromadnému napadení a rvačce na hrací ploše, protože se na plochu dostali fanoušci klubu, který neměl co slavit. Proto byla jejich účast na hrací ploše spíše provokací,“ komentuje Hrinko.

Kdekdo se zřejmě ptá, proč těžkooděnci tentokrát čekali ve zmíněných rozích. FAČR sama informovala, že bezpečnostní služba se snažila situaci po utkání řešit bez aktivního zapojení policie. „O součinnost dle zákona o podpoře sportu požádal bezpečnostní manažer ve chvíli, kdy na hrací ploše reálně hrozil hromadný střet příznivců obou klubů a docházelo i k dalším výtržnostem, jako například útokům na reportéry České televize.“

Podle informací Sport.cz dostala asociace příslib od obou fanouškovských táborů, že na hřiště nikdo a za žádných okolností nevnikne. V rámci klubů se uskutečnily schůzky, jejich výsledky měly být v podobném duchu. Apel od svazu se komunikoval také skrze média a speakeři přímo v kotlích vše několikrát zdůrazňovali. Jenže někteří jedinci ze sektorů Západočechů odšpuntovali nakonec, lehce řečeno, nepěkně vypadající nepokoje.

Fotogalerie

Teď zkusme nastínit, jak k zásahu policie na zápasech dochází. „Na základě dohody mezi PČR s FAČR a LFA provádí policie zákrok proti narušitelům zejména až v momentě, když pořadatelsko-bezpečnostní služba není schopna zajistit pořádek na stadionu. Impuls dává prakticky pořadatel, sama rozhodnout o zákroku může i policie v případě, že velitel opatření za PČR tak rozhodne s ohledem na okolnosti na stadionu,“ popisuje Hrinko s tím, že velitel je součástí štábu a sleduje utkání přímo na stadionu.

Ve středu zásah těžkooděnců nařídil zmíněný bezpečnostní manažer, což byl v tu chvíli člověk z FAČR.

„Vzhledem k tomu, že se pořadatelské službě nepodařilo zabránit vstupu fanoušků obou týmu na hrací plochu, museli jsme s ohledem na obnovení veřejného pořádku, zmírnění eskalace a zabránění vzájemného napadání fanoušků obou týmu vstoupit na hrací plochu. Několik osob, které na policisty útočily, jsme přímo na hrací ploše omezili na osobní svobodě,“ uvedla naopak ve svém prohlášení policie.

Podle Hrinka zákrok ničím nevšedním nebyl. „Myslím si, že fanoušci Plzně porušili dohodu s tzv. SLO a klubem, že na plochu nevkročí v případě prohry jejich celku, a na hřiště vstoupili s úmyslem tropit výtržnost. Myslím si, že disciplinární komise LFA bude přísná jako vždy. Policie v tomto případě z mého pohledu, při shlédnutí zákroku z dostupných útržkových videích na veřejných zdrojích, nepochybila,“ shrnuje Hrinko.

V porovnání s Boleslaví tedy byla situaci odlišná. „V tuhle chvíli si dělá klub, bezpečnostní agentura a policie rozbory všeho, co se včera dělo. Každý klub by při takovémto utkání požádal o součinnost policii. Chtěli jsme ochránit svůj majetek, bezpečnost fanoušků a především zdraví samotných hráčů,“ řekl v neděli pro Sport.cz Jiří Koros, tiskový mluvčí středočeského klubu.

Boleslavští se chtěli vyvarovat možnému průšvihu. „Nikdo nechtěl riskovat, že na hřiště vběhne třeba někdo s nožem a někoho zraní. Někteří fanoušci měli pyrotechniku, i tou mohou hráče nechtěně zranit. Navíc fanoušci mohli začít vytrhávat trávník nebo něco podobného,“ uvedl zdroj Sport.cz blízký klubu.

Co se týče střetnutí v Plzni, z dosavadních informací plyne, že nikdo z fanoušků nebyl po zásahu police zadržen a neskončil v cele. Na základě kamerových záznamů se budou řešit přečiny jako výtržnictví nebo poškození cizího majetku. FAČR pak zahájil interní řízení, kde vyšetří, co všechno se stalo. Není však pochyb, že i když problému věnoval a snažil se mu domluvou předejít, do určité míry došlo k selhání pořadatele.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.