Hlavní obsah

Policie reaguje na nepokoje po finále poháru

Aktualizováno

Divoký závěr finálového utkání fotbalového MOL Cupu mezi Plzní a Spartou, při kterém došlo ke střetu fanoušků a následně také těžkooděnců, logicky prošetřuje policie. Například zmiňuje, že na trávník vběhla, protože se pořadatelské službě nepodařilo zabránit vstupu fanoušků na hrací plochu. Podle informací Sport.cz ale nikdo nebyl zadržen a neskončil v cele.

Video: Sport.cz

 
Článek

Byly to nehezké obrázky, které prolétly i velkými zahraničními weby a rozhodně nedělají českému fotbalu dobrou reklamu. Fanoušci Plzně vnikli po konci finále, které Sparty vyhrála 2:1, na hrací plochu a zamířili si to přímo na druhou stranu, kde měli sektor příznivci Pražanů.

Ti se nechali vyprovokovat, možná se chtěli primárně bránit, každopádně také pronikli na hrací plochu a začala mela. Do ní se následně zapojili těžkooděnci, kteří do té doby čekali v rozích stadionu.

„Vzhledem k tomu, že se pořadatelské službě nepodařilo zabránit vstupu fanoušků obou týmu na hrací plochu, museli jsme s ohledem na obnovení veřejného pořádku, zmírnění eskalace a zabránění vzájemného napadání fanoušků obou týmu vstoupit na hrací plochu. Několik osob, které na policisty útočily, jsme přímo na hrací ploše omezili na osobní svobodě,“ píše na webu policie mluvčí Michaela Raindlová.

Fotbalová asociace ČR, jako pořadatel duelu, dopředu avizovala, že vstup na hrací plochu je zakázaný. „Toto bezpečnostní nařízení mělo minimalizovat riziko střetu obou fanouškovských táborů. FAČR o tom informovala prostřednictvím svých komunikačních kanálů, v médiích, informaci šířily oba kluby a několikrát zazněla i na stadionu,“ vydala asociace ve svém prohlášení.

„Bezpečnostní služba se snažila situaci po utkání řešit bez aktivního zapojení policie. Tu o součinnost dle zákona o podpoře sportu požádal bezpečnostní manažer ve chvíli, kdy na hrací ploše reálně hrozil hromadný střet příznivců obou klubů a docházelo i k dalším výtržnostem, jako například útokům na reportéry České televize,“ dodala. Podle informací Sport.cz hrály velkou roli ústní sliby od obou kotlů, že nikdo na hrací plochu nevstoupí.

Podle informací deníku Právo a redakce Sport.cz nakonec nikdo v policejní cele neskončil, řeší se „jen“ menší přestupky typu výtržnictví nebo poškození cizího majetku v podobně například vytrhaných sedaček. „Abychom zjistili veškeré protiprávní jednání, vyhodnocujeme nyní dění před samotným utkáním, v jeho průběhu i po jeho ukončení, a to i z kamerových záznamů nebo z virtuálního prostředí,“ uvádí na webu Raindlová.

Záchranáři pak na místě několik zraněných osob. „Naštěstí se nejednalo o vážná poranění,“ uvádí policie.

Ke všemu došlo jen pár dní poté, co v Mladé Boleslavi došlo ke střetu fanoušků Sparty a policie. Letenští chtěli po zisku titulu vběhnout na trávník a slavit přímo s hráči. Jenže narazili na zeď těžkooděnců, kteří měli fanoušky opakovaně upozorňovat, že pokud se o vstup na plochu pokusí, proběhne zásah. Následně došlo například na použití slzného plynu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.