Hlavní obsah

Nový svaz, ale staré pořádky, čertí se kouč Východočechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Fotbalové jaro ještě nezačalo a už je dusno. A v Hradci Králové pořádně... „Nenecháme to tak," reaguje mluvčí fotbalových Votroků Michal Petrák na rozhodnutí asociační Řídící komise FAČR, která změnila pořadatelství čtvrtfinálového duelu MOL Cupu mezi Hradcem Králové a Bohemians. „Jsem zděšený, tohle snad není možné v žádné civilizované evropské fotbalové zemi," přidal se rozhořčený trenér Východočechů Miroslav Koubek poté, co zjistil, že jeho svěřenci nebudou na základě tohoto verdiktu krát s Klokany doma, ale 15. února v Ďolíčku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Hradce Králové Miroslav Koubek

Článek

Pohárový los přitom skutečně rozhodl, že výhodu domácího prostředí budou mít Votroci. Poslední lednový den ovšem Řídící komise FAČR pořadatelství změnila... Hradec Králové totiž plánoval, že duel s Bohemians nebude hrát v mladoboleslavském azylu, kde nastupuje k ligovým zápasům, ale doma.

Doma je míněno v Hradci Králové, nikoliv v Mladé Boleslavi, kde sice Votroci nastupují k ligovým utkáním, ovšem smlouvu o nájmu mají jen na ligová střetnutí. V městě automobilů pochopitelně vyhřívaný trávník je a vytápění plně funguje.

Jenže Východočeši chtěli bitvu s Bohemians absolvovat v domácích podmínkách, přesněji ve Sportovním centru mládeže Bavlna, kde je krytá tribuna i patřičné zázemí. Až na vyhřívaný trávník. A právě ten je předmětem sváru...

„Řídící komise rozhodla na základě toho, že Hradec Králové není schopen zajistit stadion s vyhřívaným trávníkem, který umožňuje oddělení fanoušků jednotlivých klubů sektory," praví se v oficiálním zdůvodnění.

„O vyhřívaném trávníku jako podmínce pro pohárové zápasy není v řádech ani slovo. Už proto není možné přehodit pořadatelství s argumentem, že nemáme vyhřívaný trávník," netají trenér Koubek, že je pořádně dopálený.

„Řády jsem prostudoval a je mi to jasné. Bohemka využila našeho slabého místa. Nemáme stadion, a proto vytvořila tlak na svaz a ten přitakal. Nový svaz by měl dělat čistou práci a hájit zájmy klubů! Takhle by rozhodně pracovat neměl. Připadá mi to, že pořád vládnou staré pořádky," rozohnil se kouč Východočechů.

„Ještě v úterý se sejde klubové představenstvo a s největší pravděpodobností se odvoláme," reagoval na změnu pořadatelství mluvčí fotbalového Hradce Králové Michal Petrák.

Výsledek přišel v úterý večer. "Musíme se odvolat kvůli svým ambicím a kvůli fanouškům. Jsme přesvědčeni o tom, že bychom mohli hrát na Bavlně, ale představenstvo rozhodlo, že navrhneme kompromis a zápas uspořádáme v Mladé Boleslavi," uvedl na webu "Votroků" generální manažer Richard Jukl.

Velmi pravděpodobně to však nebude nic platné. Rozhodnutí nepřímo posvětil i předseda Fotbalové asociace České republiky Petr Fousek po úterním jednání výkonného výboru.

„Nechci zasahovat do kompetence řídícího orgánu. Každopádně hrát utkání v areálu na Bavlně je nepřijatelné. Na místě není vyhřívání trávníku. Pak je zde i faktor bezpečnostní, protože není možné zajistit samostatný sektor pro fanoušky soupeře. A v neposlední řadě, jakkoliv respektuji areál jako tréninkový, rozhodně neodpovídá renomé Mol Cupu," prohlásil předseda Fousek.

Na připomínku, že vyhřívané hřiště není pro zápasy domácího poháru povinností, reagoval první muž českého fotbalu lakonicky. "Pokud tomu tak není, zbývající argumenty jsou dostačující," dodal s tím, slovní spojení nová FAČR, ale staré pořádky, je podle Fouska samozřejmě nesmysl.

Zdá se tedy více než jasné, že Votroci se představí 15. února v boji o semifinále na hřišti Bohemians 1905.

Reklama