Hlavní obsah

Slavia si byla až moc jistá a Sparta ukázala svoji velikost, říká expert o derby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drama, pět gólů a velký obrat. Fotbalové Česko má za sebou povedené pohárové derby pražských „S“. Trvalo skoro tři hodiny a ve slávistickém chrámu po výhře 3:2 v prodloužení slavila postup do semifinále Sparta. „Byl to remízový zápas. Kdyby se rozhodovalo až při penaltách, možná by to bylo spravedlivější,“ říká v rozhovoru pro Sport.cz příbramský trenér Karel Krejčí, jenž vedl také českou jednadvacítku či Plzeň.

Sparta v prodloužení dovršila obrat v derby. Ve čtvrtfinále MOL Cupu porazila Slavii 3:2.Video: Sport.cz

 
Článek

Postoupila Sparta zaslouženě?

Spíš šťastně. Dokázala potrestat Slavii za její banální chyby a měla štěstí, že včas dala gól na 1:2. Kdyby přišel později, asi by to slávisté už uhráli.

A proč to tedy neuhráli?

Už v prvním poločase měli obránci Slavie několik slabých chvilek, kterých Sparta mohla využít. Místo toho sama inkasovala po propadnutém míči, Chytil krásně připravil Schranzovi první gól. A za stavu 2:0 už asi málokdo předpokládal, že by si slávisté nechali postup vzít.

A vy?

Slavia v tu dobu vypadala velice dobře, měla možná nejlepší pasáž v zápase. Srazila ji hrubá chyba stopera Ogbua, jenž daroval gól Olatunjimu. Slávisté do té doby v pohodě kombinovali a vytvářeli si zajímavé situace, ovšem gól na 1:2 Spartu znovu postavil na nohy. A pak ukázala svoji velikost, z minima vytěžila maximum. Vymazat na Slavii dvoubrankové manko a vyhrát, to je hodně skvělá vizitka. Sparťané jsou na vlně a v Edenu toho stoprocentně využili.

Když jste zmínil sparťanského útočníka Victora Olatunjiho, řekl si dvěma góly o další šance?

On je dostane. Sparta má náročný program a trenéři musí protáčet sestavu. V derby na slávistu Ogbua typologicky seděl výborně. Byl to jeho zápas a myslím, že třeba Honza Kuchta by s Ogbuem měl mnohem víc práce. Olatunji byl pro slávisty maximálně nebezpečný a odměnil se dvěma góly. Za stavu 2:2 to mohlo dopadnout jakkoliv.

Přitom slávisté měli zápas zdánlivě pod kontrolou.

Možná si byli až moc jistí. Vedení 2:0 v derby, našlapaný Eden, euforie. Po prvním gólu Sparty přišel ještě jeden a začala pracovat psychika. Nakonec z toho bylo pro Slavii obrovské zklamání, semifinále poháru nebylo daleko.

Už jste zmínil, že smutným hrdinou derby byl slávistický stoper Igoh Ogbu. Proč v derby opakovaně chybuje?

Má na to trochu smůlu. Spoustu věcí v zápase udělá dobře, ale pak je schopný udělat hrubou chybu. A čím větší zápas, tím víc chyby bolí. Snaží se hrát konstruktivně a dost situací dokáže doběhnout zpátky, trenér Trpišovský na něj oprávněně sází. Jenže v derby mohl už v první půli dostat červenou kartu, jednu choulostivou situaci měl zhruba 50 na 50. A moment před prvním gólem Sparty? Tohle si v bitvách o všechno nesmíte dovolit, soupeři jakékoli zaváhání nemilosrdně trestají.

Adam Karabec si na penaltu v derby věřil. Takové zápasy vypovídají o naší vítězné mentalitěVideo: Sport.cz

Rozhodla penalta, kterou ve 114. minutě proměnil sparťanský žolík Adam Karabec. Co jste říkal na suverenitu mladého záložníka, jehož znáte ze společné štace v jednadvacítce?

Myslím, že řada zkušenějších hráčů by do toho v tu chvíli nešla. Byla to klíčová chvíle, ale z Adama čišela velká sebejistota. V našlapané Spartě to nemá jednoduché a často jsem si říkal, že by měl jít někam na hostování. Tenhle moment by mu mohl pomoct, jeho pozice by mohla být pevnější.

A co čekáte od nedělního ligového derby na Letné?

Proč by znovu nemohlo padnout spoustu gólů? I tentokrát bude vyprodáno a neočekávám ani velké změny ve způsobu hry. A hlavně tenhle zápas může dost napovědět směrem k titulu. Pokud si Slavia chce udržet naději, nesmí si dovolit prohrát. Sedmibodové manko by se při dnešní formě Sparty stahovalo hodně složitě. A naopak: kdyby slávisté zvítězili, bitva o titul by byla ještě napínavější. Něco mi říká, že to nebude nuda.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články