Hlavní obsah

GLOSA: Slavii utekl první cíl, který vytyčil Tykač. Po úchvatném derby jí promine

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se před Vánoci stal majitelem fotbalové Slavie, vytyčil miliardář Pavel Tykač pro jaro tři cíle: Vyhrát domácí pohár, ligu a v Evropě doputovat co nejdál. Jeho noví podřízení narazili hned při plnění prvního úkolu. Po středeční porážce 2:3 v prodloužení se Spartou se loučí s trofejí z MOL Cupu už po čtvrtfinále. Úchvatné derby ale Tykačovi ukázalo, že nemusí vlastnit klub jen pro úspěchy, ale i pro zážitky a neopakovatelné emoce, které nejspíš v žádném jiném byznysu nepozná.

Sparta v prodloužení dovršila obrat v derby. Ve čtvrtfinále MOL Cupu porazila Slavii 3:2Video: Sport.cz

 
Článek

Tykače a násobně víc trenéra Slavie Trpišovského musí štvát enormní množství chyb v defenzivě i to, že jejich tým prošustroval vedení 2:0 v druhém poločase. Sparta se zdála být frustrovaná z vývoje mače, ve kterém rozhodně nebyla horším týmem. Slavii stačilo udržet rivala od těla. Rozburácený Eden by jí pomohl.

Místo toho spatřil dokonalý obrat Sparty. Až odezní zklamání z vyřazení, musí ale i sešívané šiky uznat: Tohle bylo suverénně nejlepší klání dvou českých týmů v aktuální sezoně, které se odehrálo v perfektní atmosféře!

Bezva, že si ho aktéři natáhli na 120 minut.

Bylo intenzivní, emotivní, nepředvídatelné, napínavé, vyspělé, zábavné.

Žádné nechutnosti jako na podzim, ale tvrdý, chlapský, ale férový střet, čemuž vydatně prospěl teprve sedmadvacetiletý rozhodčí Rouček. V úplném závěru nescházely kontroverze.

Rouček celkově hru zbytečně nepřerušoval, což brzo vycítili i hráči. Nejsou hloupí, přizpůsobí se. Všimli jste si, kolikrát například zavrávoral útočník Chytil, ale stejně neupadl? Slavii to ve středu vyneslo druhý gól. Chytil ustál náraz dotírajícího Tuciho, předal míč Masopustovi, jehož střelu doklepl do sítě Diouf.

Grády měly jeho souboje se sparťanem Preciadem, který předtím vycvičil Galatasaray. Velkou strategickou bitvu rozehráli oba trenéři. Nejspíš nenajdete moc špičkových zápasů, v nichž by vystřídali oba kapitáni řídící obrany. Trpišovský stáhl před prodloužením stopera Holeše, v něm Priske ještě překvapivěji poslal ze hřiště Krejčího, který se tuze mohl hodit do penaltového rozstřelu.

Ten by možná celému derby slušel, ale i bez něj to byla pecka. Slavia se Spartou v nejryzejší podobě ukázaly, proč český klubový fotbal zažívá nejúspěšnější období v samostatné historii země.

Po takové podívané nejspíš i nový šéf Tykač musí slávistům odpustit první nesplněný cíl pro jaro.

K nápravě slávistům zbývají dvě soutěže.

Adam Karabec si na penaltu v derby věřil. Takové zápasy vypovídají o naší vítězné mentalitěVideo: Sport.cz

A o dost snadněji se jim bude pohárový krach promíjet, když v neděli na Letné v dalším derby zvládnou ligový reparát.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.