Hlavní obsah

Teplice mají domácí trofej i vstupenku do pohárové Evropy

PRAHA

Do vysněné pohárové Evropy se nakonec podívají favorizované Teplice. Na pražském Strahově totiž porazily ve finále Poháru ČMFS druholigové Slovácko gólem Mahmutoviče, takže získaly nejen tuzemskou trofej, ale i vstupenku do play-off o nově zřízenou Evropskou ligu, která od podzimu nahradí Pohár UEFA. „Splnilo se naše velké přání, jemuž jsme podřídili závěr jara,“ rozplýval se teplický boss František Hrdlička poté, co jeho tým po šesti letech zase získal Český pohár.

Článek

Až překvapivě odvážně se pustilo druholigové Slovácko do hodně kuriózního finále tuzemského poháru. Hned v samém úvodu totiž Brazilec v jeho službách Cléber vyzkoušel za přispění Chmelíčkovy teče Grigara, čerstvý reprezentant v teplické bráně se ale zaskočit nenechal. Pro Moravany povzbuzované početnou enklávou na jedné ze dvou strahovských tribun otevřených na finále to však byl každopádně signál, že se ligového protivníka troufnout mohou.

Nejprve Lukášovo břevno, pak Marešova šance

A to i přesto, že se favorizované Teplice postupně probíraly a Vachoušek se Stožickým testovali, s čím mohou počítat od Filipka v soupeřově bráně. S přibývajícími minutami ovšem aktivita Severočechů narůstala a převaha gradovala, takže závěrečná čtvrthodina první půle se už odehrávala takřka výhradně na půli Slovácka. Marešova tvrdá rána z dálky však cíl nenašla, Lukáš orazítkoval jen břevno, takže poločas nakonec skončil bez branek. A to přesto, že se těsně před ochodem do kabin objevil v šanci víc než vyložené Mareš, ale tváří v tvář gólmanovi příležitostí pohrdl.

Úder přišel po přestávce

Hned po půli si ale Teplice všechno vynahradily. Obrana Moravanů totiž zapomněla na Ljevakoviče, jehož ránu sice Filipko bravurně vyrazil, ale opakovanou střelu Mahmutoviče si nohama srazil do sítě. Severočeši vedli a měli pochopitelně navrch, neboť Slovácko ani za nepříznivého stavu neopustilo svou taktiku postavenou na vyztužené obraně a marném čekání na rychlé protiútoky.

Samozřejmě že s ní nemohlo uspět, takže po naplnění devadesáti finálových minut jen smutně přihlíželo, jak tepličtí fotbalisté po šesti letech přebírají nejen domácí pohár, ale symbolicky i vstupenku do pohárové Evropy. Na podzim si totiž zahrají play-off o postup do nově zřízené Evropské ligy, která nahradí bývalý Pohár UEFA.

Slovácko - Teplice 0:1
Branku: 49. Mahmutovič. Rozhodčí: Kovařík. ŽK: Fujerík, Perůtka, Formánek, Kordula, Ondřejka, Kubáň, Čtvrtníček - Vachoušek, Vidlička, Mareš. Diváci: 4820. Poločas: 0:0.
Slovácko: Filipko - Randa, Němčický (86. Sládek), Formánek, Kubáň - Fujerik (68. Ondřejka), Kordula (76. Holub), Čtvrtníček, Perůtka, Cléber - Chmelíček. Trenér Josef Mazura.
Teplice: Grigar - Vidlička, Lukáš, Klein, Rosa - Ljevakovič (66. Vaščák), Vachoušek, Matula, Stožický - Mahmutovič (77. Verbíř), Mareš (85.Smejkal). Trenér Jiří Plíšek.

Reklama

Související témata: