Hlavní obsah

Uřídil derby i emoce. Proč mladý sudí nevyloučil Kuchtu a co by mohl zlepšit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teprve první sezonu řídí utkání fotbalové ligy. Po 13 duelech dostal sedmadvacetiletý rozhodčí Karel Rouček na starost střet nejslavnějších týmů. Výsledek? Víc než slušně zvládl obávané pražské derby, které skončilo pohárovým vítězstvím Sparty 3:2 po prodloužení. A i díky němu se bylo na co koukat.

Sparta v prodloužení dovršila obrat v derby. Ve čtvrtfinále MOL Cupu porazila Slavii 3:2Video: Sport.cz

 
Článek

„Ukázal, že má talent a v budoucnu to může dotáhnout daleko. Tak důležitý zápas před dvaceti tisíci diváky ještě nepískal, ale zvládl to excelentně. Hned v první půli rozdal pár žlutých a získal si respekt,“ hodnotí pro Sport.cz expert a trenér Karel Krejčí.

Podobně už v televizním přenosu ČT hovořil bývalý reprezentační útočník Jan Koller: „Když byly nebezpečné fauly, rozdával oprávněné žluté karty. Získal si respekt, oba týmy se snaží hrát fotbal. Aktivní, fyzicky náročný. Ale férový.“

Máme hlavy nahoře, v neděli to jdeme napravit, burcuje před druhým derby v tomto týdnu Ivan SchranzVideo: Sport.cz

Rouček k němu notně přispěl. Nevadilo, že hned osm hráčů základních sestav bylo starších než on. Arbitr vypjatého střetu ukázal talent i cit pro hru. Některé situace pouštěl, jak je jeho zvykem. Většinou se ale nenechal zastrašit protesty hráčů ani jednoho z celků, a když bylo třeba, rozbouřené emoce mírnil.

Nedovolil, aby se derby zvrhlo v nechutnou podívanou jako na podzim, kdy ho řídil Ladislav Szikszay. Víc než remíza 1:1 se tehdy propíralo, proč zápas připomínal spíše sérii nočních šarvátek u pražských barů. Pro fanoušky přímo na stadionu i u televizních obrazovek? Naprosto příšerný zážitek.

Jasně, i ve středečním poháru se zástupci Sparty a Slavie čertili i po Roučkových verdiktech. Slávisté cítili křivdu, když na konci řádné hrací doby nenařídil penaltu za loket Olatunjiho v Holešově obličeji. Sparťany naštval v prodloužení, když Olatunjiho ve vápně zasáhl do tváře Vlček. Oba zákroky šlo posoudit jako nedovolené, Rouček ale držel trend zápasu. Konzistentně.

„Zjednal si velký respekt,“ uznal i trenér poražených Jindřich Trpišovský, ač jemu se některé výroky nepozdávaly. Pochopitelně, vždyť byl ještě nabitý emocemi ze zápasu. Rouček navíc v prodloužení po upozornění VARu správně odpískal i penaltu po ruce domácího Vlčka.

„Chtěl bych rozhodčího hodně pochválit, udržel laťku po celých 120 minut. Na to, jak je mladý, měl ohromný respekt,“ vyprávěl bývalý útočník Pavel Kuka v roli experta pro ČT.

V závěru prodloužení složitých situací přibývalo a fanoušci po utkání řešili: Neměl Rouček vyloučit Jana Kuchtu? Televizní grafika i hlasatel na stadionu měli za to, že ve 119. minutě útočník Sparty za šlapák dostal žlutou kartu, která nebyla první v zápase.

Byl to omyl.

Jednalo se o první Kuchtův žlutý trest. Ve 111. minutě mu Rouček neudělil kartu za protesty jemu, ale opodál stojícímu domácímu Michalu Tomičovi.

Potvrzuje to i zápis o utkání, ve kterém má Tomič zaznamenané napomenutí ze 111. minuty a Kuchta ze 119. minuty.

Možná na tomhle by mladý rozhodčí měl i přes pozitivní ohlas zapracovat. Preciznější udělování karet zabrání zmatkům. Už v první půli u domácí střídačky udělil žlutou kartu a nejen divákům na stadionu nebylo zcela jasné, kterému členovi realizačního štábu ji udělil.

Byla to spíš drobnost v porovnání s tím, jak uřídil celý zápas. I díky němu se hrál parádní fotbal, což předchozímu souboji věčných rivalů zoufale chybělo.

V nedělní ligovém zápase Sparty se Slavií dostane šanci vyniknout jako hlavní rozhodčí Ondřej Pechanec. Mladší kolega Rouček bude o víkendu fungovat u videa při utkání Mladé Boleslav - České Budějovice.

Středeční derby napovědělo, že velké utkání nepískal nejspíš naposled.

Reklama