Hlavní obsah

Pohárový svátek Bohemians v azylu: dvě gólové oslavy, český vzkaz sudímu i milá vzpomínka na legendu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Ďolíčku by se jich vešlo jen něco přes šest tisíc, na větší Letnou jich dorazilo dvakrát tolik. Fanoušci Bohemians si v azylu po svém užili odvetu druhého předkola Konferenční ligy proti norskému Bodö/Glimt. Nakonec bez happy endu. Klokani nevymazali tříbrankovou ztrátu z prologu a po porážce 2:4 v Evropě doskákali. „Naši fanoušci byli vítězem celého dvojzápasu. Bylo úžasné, co předvedli na výjezdu v Norsku i v odvetě,“ poklonil se trenér Jaroslav Veselý.

Sestřih utkání Bohemians 1905 - Bodö/Glimt

 
Článek

Nad Letenskou plání vítr unášel draky a pod nimi procházeli příznivci v zelenobílých dresech. Byl to vážně nezvyklý pohled: kolem stadionu Sparty tentokrát vládli fanoušci Bohemians, kterým pohárové regule nedovolily hrát doma v Ďolíčku. Parkoviště naproti letenské aréně se před svátečním zápasem rychle plnilo a další davy proudily od tramvajových zastávek a metra.

Dalo se to čekat, vždyť pro vyhládlé Bohemians šlo o první pohárový zápas v Praze po bezmála 36 letech. Třicátého září 1987 sice Klokani v Ďolíčku porazili belgický Beveren 1:0, ovšem kvůli předchozí porážce 0:2 vypadli z tehdejšího Poháru UEFA hned v prvním kole.

Letos měli ještě složitější situaci, v odvetě s Bodö museli stahovat třígólové manko. Přesto si 12 tisíc fanoušků Bohemians ze zápasu na Letné udělalo jednu velkou party a jejich hlasy byly slyšet už na začátku rozcvičky, stejně jako žlutý ostrůvek příznivců Bodö.

„Už v Norsku to bylo příjemné. Nečekali jsme, že by tam dokázalo přijet tolik lidí, protože cesta nebyla úplně levná. A ani teď jsme nečekali, že naši fanoušci Letnou takhle zaplní," vykládal útočník Jan Matoušek. „Děkujeme Spartě, že nám tenhle azyl umožnila. Servis byl na skvělé úrovni," ocenil kouč Veselý

Ještě před nástupem hráčů došlo na velkolepé choreo s mottem Welcome Europe –⁠ We Are Back (Evropo, vítej, jsme zpátky) a rozverné skandování: „Klokani, dejte jim bůra!" Totéž se opakovalo po trefách Matouška na 1:1 a Antonína Křapky na 2:2.

„Fotbal nemá logiku," připomněl hlasatel slavný výrok Tomáše Pospíchala, trenéra Bohemians z jediné mistrovské sezony 1982/83. V součtu obou partií s Bodö však fotbal logiku měl: lídr norské ligy si doma nahrál tříbrankový náskok, který si v Praze bez problémů pohlídal a nakonec ještě navýšil na celkových 7:2

Škoda, že po gólech Sondreho Sörliho a Farise Moumbagny, kteří slavili pod kotlem příznivců klokanů, na hřiště přilétlo pár kelímků. Totéž se opakovalo při sporných verdiktech rumunského sudího Marcela Birsana, jenž si z tribun vyslechl české: „Pískej rovinu!"

Herec Ivan Trojan po vyřazení Bohemians 1905 z EvropyVideo: O2 TV Sport

Jinak byla atmosféra elektrizující, větší stadion fanouškům Bohemians slušel. Z kotle se ozvalo: „Zelená!" A ze sousedních tribun přišla sborová odpověď: „Bílááá!"

Povedly se i gólové oslavy, kterých ovšem zdaleka nebylo tolik, aby to vršovické partě stačilo na postupový zázrak. Přesto se na Letné po posledním hvizdu tleskalo vestoje.

Trenér Veselý po vyřazení Bohemians z pohárůVideo: O2 TV Sport

„Bohemka nemá fanoušky úspěchu. Chodili na zápasy, když se hrálo o udržení, a poháry pro ně byly odměnou za věrnost," pravil Matoušek. „Na nás je, abychom to dokázali zopakovat a pokusili se o Evropu i za rok."

Reklama