Hlavní obsah

Romane, dej mu šanci, oroduje u ruského miliardáře za trenéra z nouze Grant

Londýn

Tak trochu paradox, že žádný z koučů světového renomé, na nichž si ruský majitel Chelsea Roman Abramovič tolik zakládá, ale vlastně trenéři z nouze přivedli londýnský klub do finále Ligy mistrů. Letos Ital Roberto Di Matteo, před čtyřmi lety Izraelec Avram Grant. A právě Grant, který v sezóně 2007/2008 zaskakoval na Stamford Bridge za odvolaného Mourinha, nyní za Di Mattea oroduje.

Foto: Armando Franca, ČTK/AP

Provizorní kouč Chelsea Roberto Di Matteo.

Článek

Sám poznal, že se ruskému finančnímu oligarchovi hned tak něčím nezavděčí. Avram Grant převzal Chelsea po portugalském mágovi José Mourinhovi, kterého Abramovič nelítostně vyhodil, a dokázal s ní malý zázrak. Probojoval se s ní až do moskevského finále Champions mistrů a až tam s Blues padl. Ovšem až po penaltovém rozstřelu, v němž měl navrch Manchester United. A dokonce až v sedmé sérii.

Abramovičovi přímo posedlému touhou získat „ušatý" pohár však byla účast ve finále málo. Grant Ligu mistrů nevyhrál, pohár nezískal, takže se musel pakovat.

Italský kouč z nouze Di Matteo, který nahradil odvolaného portugalského mladíka Villase-Boase, je v podobné situaci. Vyřadil sice obhájce trofeje Barcelonu, Chelsea přivedl do finále, z patnácti soutěžních zápasů prohrál jen jediný a to ještě s Manchesterem City aspirujícím na titul, ale ani to mu nedává jistotu, že na Stamford Bridge zůstane i v příštím roce.

„Měl by dostat šanci. Zasloužil by si ještě alespoň rok," oroduje za Di Mattea právě Grant, který měl možnost Abramovičovy vrtochy důkladně poznat. „Je skutečně nevyzpytatelný, za dobu majetnictví už vyhodil spoustu trenérů, protože jeho myšlenkové pochody jsou nepředvídatelné. Jednou není spokojen s herním projevem, jindy zase s výsledky. Tentokrát by ale mohl být Di Matteovi nakloněn.

Italskému trenérovi by mohly pomoci k setrvání na lavičce i přímluvy hráčů. „Změna, kterou jsme prošli, je jedním slovem úžasná," rozpovídal se Frank Lampard. „Sjednotil nás a výsledky se dostavily, protože Di Matteo vytvořil výbornou atmosféru, zvýšil naše odhodlání a sjednotil nás."

Pro Di Mattea by mohlo navíc mluvit to, že by v případě triumfu v mnichovském finále přinesl do pokladny Chelsea rekordních 47,5 milionů liber plynoucích z bonusů a prémií od UEFA, prodeje televizních práv, vstupenek, příspěvků sponzorů. Tolik peněz v jediné sezóně totiž ještě nikdy žádný klub nevydělal.

Jenže problém je v tom, že peníze nejsou pro Abramoviče tím hlavním. Chce úspěch. Chce vyhrát Ligu mistrů. Když to Di Matteo svede,  možná přestane být pro ruského miliardáře provizorním řešením.

Reklama

Související témata: