Hlavní obsah

Anglie oplakává smrt legendy. McQueen na zákeřnou nemoc nevyzrál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do velkého smutku se ponořil celý fotbalový Manchester United. Vlajky na Old Trafford vlály na půl žerdi. Ve věku 70 let ve čtvrtek totiž zemřel bývalý skvělý skotský obránce Gordon McQueen, jenž s Rudými ďábly vyhrál v roce 1983 prestižní FA Cup. Podle rodiny trpěl McQuenn v posledních letech vaskulární demencí.

Foto: Action Images, Reuters

Gordon McQueen v dobách aktivní kariéry

Článek

„Myslela jsem, že až ten den přijde, budu připravená a budu cítit úlevu, že už se nesnaží bojovat s touto hroznou nemocí. Ale cítím se jen strnule," napsala na sociálních sítích jeho dcera Hayley. Zatímco ona pracuje jako moderátorka Sky Sports, také její zesnulý otec propůjčil této televizní stanici po ukončení aktivní kariéry svůj hlas a obličej.

Svou profesionální kariéru zahájil urostlý blonďatý obránce ve Skotsku v týmu St. Mirren, následně ale uchvátil během angažmá v Leedsu, s nímž získal anglický ligový titul. V roce 1975 Leeds prohrál až ve finále tehdejšího PMEZ s Bayernem Mnichov (0:2), McQueen ale musel duel kvůli trestu vynechat. Dveře do největší evropské kopané měl už ovšem otevřené a také jimi brzy prošel. Když v roce 1978 přestupoval do Manchesteru United za 495 tisíc liber, byl podle webu Sky Sports v té době nejdražším britským fotbalistou.

Za sedm let zvládl v rudém dresu 229 zápasů a vstřelil 26 branek. Za skotský národním tým nastoupil třicetkrát a připsal si pět zásahů. Start na MS v roce 1978 však musel kvůli zranění oželet. McQueen byl miláčkem diváků jak na Old Trafford, tak v rodné zemi.

„Doufám, že na něj budeme vzpomínat jako na člověka, kterým byl, a ne jako na člověka, kterým se stal v posledních letech. Mysleli jsme si, že ho ztrácíme, když se o něj v prosinci přišla postarat domácí paliativní péče, byli jsme z toho zoufalí. Ale jako velký silný muž bojoval ještě mnoho měsíců," popsala dcera Hayley.

Vaskulární demence nebyla jediným zdravotním problémem, se kterým McQueen bojoval. V roce 2011 mu byla diagnostikována rakovina hrtanu a v důsledku léčby se mu zhoršil hlas. O čtyři roky později ho ještě postihla mrtvice.

McQueen po sobě zanechal manželku Yvonne, dcery Hayley a Annu, syna Eddieho, a vnoučata Rudi, Etta a Ayla. „Chci na tátu vzpomínat jako na baviče a vypravěče, který rozhodně žil naplno. Staral se o to, aby pro mě Annu a Eddieho bylo všechno jedno velké dobrodružství. Budu mu navždy vděčná za to, kolik mi toho předal," dodala Hayley.

Rodina se také domnívá, že k lepšímu zdraví McQueenovi nepomohlo přílišné hlavičkování. Nadále spolupracují s charitativní organizací Head for Change. „Gordon chtěl, aby si současní fotbalisté uvědomili souvislost mezi hlavičkováním a demencí," uvedli příbuzní. Dcera Hayley pak v různých rozhovorech naléhala na fotbalové úřady, aby omezily hlavičkování v mládežnickém fotbale a během tréninků i v seniorských kategoriích.

„Všichni v United by rádi vyjádřili upřímnou soustrast," píší ve svém prohlášení Rudí ďáblové, mezi nimiž strávil McQueen sedm let své bohaté a úspěšné kariéry. Velkou stopu zanechal také na lavičce slavného Middlesbrough.

Reklama