Hlavní obsah

Anglie se loučí s Wengerem - legendou, průkopníkem i diktátorem. Kdo přijde po něm?

Aktualizováno

Za opravdovou legendu, průkopníka, který zmodernizoval anglický fotbal, ale i diktátora byl po oznámení konce v Arsenalu označen trenér Arséne Wenger. Osmašedesátiletý francouzský kouč z londýnského klubu odejde po této sezóně a jeho lavičku opustí po dlouhých 22 letech.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Kouč Arséne Wenger zdraví fanoušky Arsenalu.

Článek
Fotogalerie

"Postavil a trénoval nejlepší anglické týmy, proti kterým jsem kdy hrál," uvedl na Twitteru bývalý obránce Manchesteru United Gary Neville. "Ten z roku 1998 byl úplně nejtěžší soupeř. Jeho týmy navíc hrály takový fotbal a měly takovou kvalitu, že jsme kvůli nim museli změnit náš vlastní styl. A to je největší kompliment," dodal.

"Fotbal slovo legenda dost znehodnocuje, ale on prostě legenda byl. O tom není pochyb," přidal bývalý anglický reprezentant Paul Merson s tím, že díky Wengerovi si mohl prodloužit kariéru. "Hrál jsem pod ním jen rok, ale měl jsem nejlepší fyzičku v kariéře. Šlapal jsem jako hodinky, byl jsem jako stroj," uvedl.

Podle Mersona to bylo díky inovátorským postupům, které Wenger v Arsenalu zavedl. "Neuvěřitelně předběhl dobu. Pro reprezentační srazy jsme od něj měli řadu cviků a postupně je začali dělat úplně všichni. Také zakázal pivo a alkohol v klubovém centru a bezpochyby prodloužil řadě hráčů kariéru," dodal.

"Arséne není jen nejlepším trenérem v historii Arsenalu, ale zcela sám taky změnil anglický fotbal," řekl bývalý gólman londýnského klubu Bob Wilson. "Jsme jeho obrovskými dlužníky, ale přesto se na něj v poslední době jen nadávalo. Jsem proto svým způsobem rád, že končí. Aby na něj lidé ještě víc plivali, to si totiž nezasloužil," konstatoval kouč Cardiffu a Wengerův vrstevník Neil Warnock.

Tři mistrovské tituly, poslední v roce 2004

Arsenal získal pod vedením Wengera tři mistrovské tituly, ale ten poslední oslavil už v roce 2004. Mimo jiné i proto v posledních letech sílilo volání po jeho odchodu. "Proto mě jeho konec nepřekvapil. Fanoušci chtěli, aby bojoval o titul, a to se nepovedlo," uvedl další bývalý hráč Arsenalu Nigel Winterburn.

"Je ale potřeba si uvědomit, že když přišel do klubu, tak o něm nikdo vůbec nic nevěděl. A nakonec se z něj stal nejlepší trenér v historii Arsenalu. Věřil nám, dal nám svobodu na hřišti a já jsem díky tomu zase začal hraní za Arsenal milovat," doplnil Winterburn.

Bývalý záložník Arsenalu Stewart Robson naproti tomu označil Wengera za diktátora, který měl odejít už před několika lety. "Nikdo mu nesebere zásluhy a změny, které do klubu přinesl. Byly to skvělé časy, ale jako spousta diktátorů si myslel, že on sám se měnit nemusí, i když mu hodně lidí říkalo opak," uvedl.

"V posledních letech byl Arsenal pod Wengerovým vedením příliš úzkoprsý a zaostával ve vyhledávání hráčů a fyzioterapeutické péči. Trenérův odchod je to nejlepší, co mohlo klub potkat," dodal.

Uznání a respekt, zdůrazňují Rosický a Čech

Pod Wengerem si v Arsenalu zahráli také dva Češi. Záložník Tomáš Rosický a brankář Petr Čech, který je nadále jedničkou Kanonýrů.

"K největším zážitkům mojí kariéry patří deset let v Arsenalu, fantastickém klubu, který naplňoval mé ambice a kde jsem si užíval Wengerův styl hry, který se mi moc zamlouval," skládá francouzskému kouči hold Rosický, který v zimě s fotbalem skončil.

"Za poslední dvě sezóny se hodně diskutovalo, jestli trenér zůstane nebo jak dlouho zůstane. A dneska před tréninkem nám oznámil, že dokončí sezónu a končí," hlásí přímo z Londýna gólman Čech v rozhovoru pro agenturu Sport Invest, která ho zastupuje.

"Jeho odchod bude mít velký vliv na klub i samotnou Premier League. Za dvacet let působení je legendou Arsenalu i legendou anglického fotbalu. Zaslouží si uznání a respekt. Že svůj odchod oznámil s předstihem, dává fanouškům možnost se s ním v posledních zápasech rozloučit a ukázat mu, jak moc si ho váží," poukazuje Čech.

Vieira, Němci – nebo někdo jiný...?

V létě každopádně mimořádně dlouhý trenérský příběh definitivně skončí. Nástupcem by se mohla stát někdejší legenda klubu, záložník Patrick Vieira (41), jehož by si uměl představit na tomto postu i sám Wenger. Kromě Vieiry je ve hře i německé duo Thomas Tuchel a Joachim Löw, či Ital Carlo Ancelotti.

Kurzy na příštího kouče Arsenalu již vypsal Tipsport. Podle bookmakerů Kanonýři opět hledají manažera na dvacet let. Proto kancelář kurzově favorizuje trenéry kolem čtyřicítky. Zejména úspěšného kouče Celtiku Rodgerse 5:1 a pak právě Vieiru. Vyloučen není někdo ze stárnoucích matadorů, vše však nasvědčuje trenérské generační obměně.

Hlavní manažer Arsenalu po Wengerovi:
Ancelotti Carlo9,00
Benítez Rafael15,00
Blanc Laurent30,00
Capello Fabio25,00
Conte Antonio20,00
Enrique Luis12,00
Henry Thierry22,00
Jardim Leonardo10,00
Koeman Ronald27,00
Löw Joachim8,00
Rodgers Brendan5,00
Simeone Diego17,00
Stramaccioni Andrea50,00
Tuchel Thomas7,00
Vieira Patrick6,00
Zdroj: Tipsport

Reklama

Související témata: